Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

For Z-Wave related questions in Domoticz
Post Reply
virtualfreak
Posts: 6
Joined: Friday 29 June 2018 13:42
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by virtualfreak » Friday 29 June 2018 14:14

Running Domoticz 4.9700 on Synology NAS (DS216play DSM 6.2) using Aeotech Z-Stick Gen 5 controller

My FGS-223 appears to be communicating with the controller for some things, like, Domoticz shows it reporting kWh data usage, correctly displaying the on/off state of the light (when manually toggled) but the switch will not respond to on/off z-wave commands sent from the controller software. I have tried changing the switch type settings from toggle to momentary with no success.

I'm new to Domoticz and z-wave (begingin my upgrade from an X10 system). So I was wondering if anyone is experienced in troubleshooting this type of glitch and had any suggestions before I conclude either software incompatibility or HW failure

Thank you

ksacca
Posts: 3
Joined: Thursday 31 May 2018 21:49
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by ksacca » Friday 29 June 2018 14:46

Have you tried rebooting your domoticz (setup, more options, restart system)? I have 2 FGS-223's that I added at a different time, and each time had to restart domoticz to make it work.

virtualfreak
Posts: 6
Joined: Friday 29 June 2018 13:42
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by virtualfreak » Saturday 30 June 2018 12:56

Thank you for the suggestion. I tried rebooting my synology NAS and rebooting domoticz and still the same issue. Something I noticed but may not be related is when I physically toggle S1 to the "ON" position the FGS-223 kWh meter displays a value until I try and logically turn it off in domoticz then it goes to 0 and stays no matter how many times I logically toggle it again but as soon as I physically toggle S1 off then back on a value returns. So the FGS-223 is definitely communicating to the controller just not responding to the logical toggle command. I'm going to try and remove it from the controller and re-add it.

virtualfreak
Posts: 6
Joined: Friday 29 June 2018 13:42
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by virtualfreak » Monday 02 July 2018 4:44

Update: I deleted the FGS-223 and performed an inclusion again. Still same issue. I checked the chord graph and noticed that the FGS-223 doesn't show a direct chord to the controller only chords to all the other nodes. Whereas the other nodes all show a direct chord to the controller but its obviously communicating because I was able to add nodes to S2 on/off group of the FGS-223 and manually toggling it now controls other devices. So, it's definitely communicating on the z-wave network. It's almost like the on/off command that is being sent via z-wave is the wrong format or value and just not being reconginzed but I'm not sure how to know what value it's sending and what value it should be.

virtualfreak
Posts: 6
Joined: Friday 29 June 2018 13:42
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by virtualfreak » Tuesday 03 July 2018 22:34

Capture.PNG
Capture.PNG (9.34 KiB) Viewed 864 times
I noticed in the log that the Fibaro shows a level:255 (like its a dimmer) whereas another on/off switch I have doesn't have that value. Is it possible that is the reason my Fibaro isn't working because a dimmer command is being sent and the Fibaro doesn't respond to those type commands?

DomoArigato
Posts: 36
Joined: Monday 30 April 2018 13:41
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by DomoArigato » Tuesday 03 July 2018 22:58

Hi.
Not sure if it helps but I have in mind that you have to configure the FGS first via the device hardware profile.

I am not at home and cannot check, but I think I remember that you can control the S1 and S2 behavior and many other things in that configuration.
Go to „Hardware“>choose your zwave device > setup and you see all your physical devices in a list. Choose the FGS and then you see the actual device configuration with lots of options under the device table.
There you can configure the behavior.

Hope that helps.

Regards.

virtualfreak
Posts: 6
Joined: Friday 29 June 2018 13:42
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by virtualfreak » Wednesday 04 July 2018 15:53

I looked through those commandclass settings but none seem to apply. I did learn something new, though. The light does turn on/off when I submit a command through the control panel.
Capture1.PNG
Capture1.PNG (7.68 KiB) Viewed 834 times
Domoticz logs that command differently It logs (Aeotech Z-Stick) Light/Switch (Switch)
Whereas when I press the dashboard widget
Capture3.PNG
Capture3.PNG (9.34 KiB) Viewed 834 times
appears to send the wrong command and logs it as OpenZWave: Domoticz has send a Swtich command!, Level:255 ...
Capture.PNG
Capture.PNG (6.21 KiB) Viewed 834 times
So, Domoticz is definately doing somethg different and sending an incorrect command. I'm not sure how to fix it. I looked at the fibaro/fgs223.xml and the begining of the file has:

<!--COMMAND_CLASS_SWITCH_MULTILEVEL. This class is in the list reported by the device, but it does not respond to requests -->
<CommandClass id="38" getsupported="false"/>

I tried changing the CommandClass to "37" - binary switch then excluding and including the fgs223 again. It didn't seem to affect anything. But I'm still figuring this stuff out - like how Domoticz decides when to send dimmer command vice on/off command so I don't know what to do next.

virtualfreak
Posts: 6
Joined: Friday 29 June 2018 13:42
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by virtualfreak » Wednesday 04 July 2018 20:21

Update: I installed HomeSeer and the Fibaro FGS223 was responding to virtual switch on/off commands. So, it's definitely an issue with Domoticz. :(

skippy711
Posts: 31
Joined: Friday 20 January 2017 18:52
Target OS: Linux
Domoticz version: V3.8153
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by skippy711 » Thursday 05 July 2018 22:16

Hi,
I originally started out with Windows box, but due to this problem I moved to Linux. It is working fine now but after every update, system crash or whatever restart I have to check if my FGS223's are responding. If not I stop and start Domoticz and check again. Occaisonally I have to do this 2 or 3 times but after that it is OK. It is not ideal obviously but the best for now.
Grtz Skippy

Damsee
Posts: 18
Joined: Thursday 20 April 2017 1:17
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 4.9700
Location: France
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by Damsee » Saturday 07 July 2018 18:15

Hi,

Same issue as "virtualfreak" but with Fibaro wall plugs.
Strange thing is that i have 3 of them and only 1 is having issue since the upgrade to v4.9700 (everything was OK with previous stable release).

Zwave configuration :
Image

Another strange thing is that parameters are different from the Zwave Control Panel for the 3 devices...

That wall plug is working correctly :
Image

That wall plug is working correctly too :
Image

That one is not responding on/off commands :
Image

As "virtualfreak", i'm able to get power usage from the wall plug with the "bad" device and i'm also able to set "on/off" command to that device from the Control Panel...

If someone has a clue, i'd be glad cause i'd to keep my power usage history (whatever i already saw that exclude node/include node again didn't work for virtualfreak...)

Domoticz logs : i used to get some timeout from zwave devices (now and before without affecting Domoticz) :

Code: Select all

2018-07-07 17:46:33.797 Status: User: Admin initiated a switch command (336/Lumière Salon/On)
2018-07-07 17:46:38.603 OpenZWave: Domoticz has send a Switch command!, Level: 0, NodeID: 26 (0x1a)
2018-07-07 17:46:38.610 (ZStick-Gen5) Light/Switch (Prise Télé)
2018-07-07 17:46:38.603 Status: User: Admin initiated a switch command (375/Prise Télé/Off)
2018-07-07 17:46:43.867 Status: OpenZWave: Received timeout notification from HomeID: 3815315718, NodeID: 23 (0x17)
2018-07-07 17:46:45.019 OpenZWave: Domoticz has send a Switch command! NodeID: 23 (0x17)
2018-07-07 17:46:45.026 (ZStick-Gen5) Light/Switch (Lumière Salon)
2018-07-07 17:46:45.018 Status: User: Admin initiated a switch command (336/Lumière Salon/Off)
2018-07-07 17:46:51.326 OpenZWave: Domoticz has send a Switch command!, Level: 255, NodeID: 26 (0x1a)
2018-07-07 17:46:51.336 (ZStick-Gen5) Light/Switch (Prise Télé)
2018-07-07 17:46:51.325 Status: User: Admin initiated a switch command (375/Prise Télé/On)
2018-07-07 17:46:53.934 Status: OpenZWave: Received timeout notification from HomeID: 3815315718, NodeID: 26 (0x1a)
2018-07-07 17:47:04.216 Status: OpenZWave: Received timeout notification from HomeID: 3815315718, NodeID: 26 (0x1a)
FYI : I already try to restart Domoticz and the Pi several times without any change to this behavior.

Thanks :D
RPI3 Raspbian Stretch + Domoticz v4.9700 stable + RFXtrx433E + Z-Stick Gen5 + Amazon Echo (controlicz)
x5 THGN810 / x5 ZMNHJD1 / x2 Flood sensor FGFS101 / x1 Smoke sensor FGSD002
x1 ZMNHAD1 / x2 FGS213 / x3 Wallplug FGWPE/F / NodOn Soft remote CRC-3-6-0

User avatar
gizmocuz
Posts: 8688
Joined: Thursday 11 July 2013 18:59
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Top of the world
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by gizmocuz » Sunday 08 July 2018 8:10

@Damsee, can you post a screenshot of the devices view where in the search box you have entered WP- (if your light/switch has those in the names), else i would like to see the switches there
Also a screenshot of the zwave->groups/networks view for those switches
Quality outlives Quantity!

Damsee
Posts: 18
Joined: Thursday 20 April 2017 1:17
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 4.9700
Location: France
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by Damsee » Sunday 08 July 2018 16:43

@Gizmocuz ; please find the requested screenshots.

Showing only the wall plugs devices (WP* as you mentioned ^^) / all 3 devices are configured with same ID=0x1001 and same Type=0x6002 :

Image

ZWave groups and network :

Image

The 3 wall plugs seems to be in the same group configuration and the controler (id=1) can contact the 3 WP.

Hope that helps :)
RPI3 Raspbian Stretch + Domoticz v4.9700 stable + RFXtrx433E + Z-Stick Gen5 + Amazon Echo (controlicz)
x5 THGN810 / x5 ZMNHJD1 / x2 Flood sensor FGFS101 / x1 Smoke sensor FGSD002
x1 ZMNHAD1 / x2 FGS213 / x3 Wallplug FGWPE/F / NodOn Soft remote CRC-3-6-0

Damsee
Posts: 18
Joined: Thursday 20 April 2017 1:17
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 4.9700
Location: France
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by Damsee » Sunday 12 August 2018 17:00

Hi,

Finally got some time this WE to look further the issue with the Fibaro wall-plug.
I finally decided to excluse it from my zwave network and lose the history.
1. Excluse => OK
2. Include in secure mode => OK (but strange since it kept the same ID in Domoticz aka 26)
3. Test On/Off => Failed as Domoticz log is telling that Openzwave can't find my device ID = 26
4. Excluse again => OK
5. Restart Pi3 with Domoticz
6. Reset Fibaro wall-plug
7. Include in secure mode again => OK with new ID
8. Test On/Off => OK

I lost the history but the issue is now solved for me and the wall-plug works like a charm :)
RPI3 Raspbian Stretch + Domoticz v4.9700 stable + RFXtrx433E + Z-Stick Gen5 + Amazon Echo (controlicz)
x5 THGN810 / x5 ZMNHJD1 / x2 Flood sensor FGFS101 / x1 Smoke sensor FGSD002
x1 ZMNHAD1 / x2 FGS213 / x3 Wallplug FGWPE/F / NodOn Soft remote CRC-3-6-0

danielsan
Posts: 2
Joined: Friday 24 August 2018 10:13
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro FGS-223 not responding to on/off commands

Post by danielsan » Friday 24 August 2018 10:16

Goodmorning everyone,
I have the same problem as Virtualfreak on switch 1, switch 2 works correctly. I tried to exclude and include the releays several times but without getting positive results.
I too have the version of Domoticz 49700.
More suggestions?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests