for Alexa HA-bridge or controlicz

Alexa, Google Home and Siri
Post Reply
modular
Posts: 20
Joined: Thursday 19 May 2016 9:35
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by modular » Wednesday 14 March 2018 17:22

Hi,

i started playing around with Alexa. I was wondering why should someone choose Controlicz or HA-bridge?

for example: I saw you need to put all your devices in a plan for controlicz, but seems that this is not needed for HA-bridge?

sach
Posts: 96
Joined: Wednesday 12 October 2016 14:33
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by sach » Wednesday 14 March 2018 19:35

As far as im aware, ha-bridge only emulates Hue so it can control lights but not thermostats etc.
I used Ha-bridge very early on before they added Domoticz integration and founs adding devices manually a bit of a pain. I still have it running so i can use my harmony remote to control certain lights but i mostly use controlicz now and it works great.

modular
Posts: 20
Joined: Thursday 19 May 2016 9:35
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by modular » Thursday 15 March 2018 9:37

sach wrote:
Wednesday 14 March 2018 19:35
As far as im aware, ha-bridge only emulates Hue so it can control lights but not thermostats etc.
I used Ha-bridge very early on before they added Domoticz integration and founs adding devices manually a bit of a pain. I still have it running so i can use my harmony remote to control certain lights but i mostly use controlicz now and it works great.
ah okay i gess i misunderstood the workings of HA-bridge then. :)

Luigi87
Posts: 79
Joined: Thursday 17 March 2016 15:58
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Pijnacker, the Netherlands
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by Luigi87 » Thursday 15 March 2018 12:50

I use now Also HA bridge. Due to the reason that Controllicz needs access from outside your network, and opening a port in your modem is a bit of a security risk.
So HA bridge stays inside your WIFI network, so this a bit safer.

Disadvantage of HA bridge is that Alexa doesn’t reach the Lights sometimes. She says xxx is not responding. So the communication between Alexa and HA bridge is not 100%, but 80% of the time it's oke.

User avatar
waaren
Posts: 807
Joined: Tuesday 03 January 2017 15:18
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Beta
Location: Netherlands
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by waaren » Thursday 15 March 2018 13:41

I also use HA Bridge and my succes rate is over 98% (The remaining 2% probably because I am not a native English speaker :D ). WIth HA bridge you can control any device /group or scene defined in domoticz using json calls.
For complicated stuf I use virtual devices which trigger dzVents scripts.
Raspberry (debian stretch via berryboot on Synology DS916+) , Domoticz (almost) latest Beta, , dzVents 2.6, RFLink, RFXtrx433e, P1, Youless, Harmony, Hue, Yeelight, Xiaomi, HomeWizard, Zwave, Amazon echo

skybehind
Posts: 35
Joined: Monday 04 April 2016 22:00
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by skybehind » Friday 16 March 2018 8:45

I use both. Controlticz for just about everything, but I still use HA-Bridge for thermostats. Reason being is from last time I tried it with Controlticz, HA-Bridge gives me more control. Two thermostats (upstairs and downstairs) with Heat and AC, and then setpoint for each (there's actually an auto setting but I don't really use it). So I can say "set upstairs heat to 70) and I have it change to heat setting and setpoint to 70. I can say set "set upstairs air conditioning to 68" and it will change it to AC mode and set the AC setpoint to 68.

In case you're wondering, I have a CT100 thermostat.

Oh, and I have a 100% success rate with both as long as my domoticz is running.

Lastly, and this is recent since I rebuilt my domoticz RPI, I have HA-Bridge running in a docker instance now so it will update whenever I reboot or restart the container. Easy Peasy (lemon squeezy).

modular
Posts: 20
Joined: Thursday 19 May 2016 9:35
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by modular » Friday 16 March 2018 23:48

Well seems that both do(mire or less) the same. Think i will try both a bit and see which one works best for me. Thx for the reply's

freijn
Posts: 358
Joined: Friday 23 December 2016 17:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands Purmerend
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by freijn » Saturday 17 March 2018 9:15

I use Controlticz, just lazy and simple. The open port on the internet I have solved by just letting a single ip-adress to access this port. Voila.

marmo
Posts: 25
Joined: Saturday 14 February 2015 17:22
Target OS: Linux
Domoticz version: 3.8153
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by marmo » Wednesday 25 April 2018 10:56

Just got an Echo to test voice control of my setup, decided to go for the HA Bridge not to open any port in my router. All went smooth except the discovery, that is simply not happening. Reading the HABridge help it states if I have the Echo Gen 2 there's nothing to do (?) only Gen 1 will find the HA Bridge. Is this the experience for the ones here with an HA Bridge working? Nothing to do if Gen 1? No clue also which one I got, guess Gen 2 as I recently bought it. Thanks.

CaesarPL
Posts: 127
Joined: Tuesday 08 November 2016 15:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by CaesarPL » Wednesday 25 April 2018 13:21

Are you sure your UPNP address in HABridge configuration is the same as Pi? I had issues during discovery when they were different.
HW:Raspberry PiB+,Pi3,PiB,RFLink,FA20RF,DCS-930L,DCS-935L,Clarus switches,RF Temp sensors,Owl Micro+,Mi Flora,Kerui,Yeelight,Xiaomi,Broadlink RMM3,Alexa
SF:Jessie,Dmtcz 3.8153,Logitech Media srv,PiCorePlayers,Dashticz,Max2Play,InfluxDB,Grafana,HABridge

marmo
Posts: 25
Joined: Saturday 14 February 2015 17:22
Target OS: Linux
Domoticz version: 3.8153
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by marmo » Wednesday 25 April 2018 13:26

Yep, I'm afraid. Both the fields UPNP IP Address and Domoticz Names and IP Addresses show the same (correct) IP. Do you have an Echo Gen 2 and it was properly discovered? Thanks!

CaesarPL
Posts: 127
Joined: Tuesday 08 November 2016 15:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by CaesarPL » Wednesday 25 April 2018 13:37

I have Echo Dot, but I doubt there is different approach.
HW:Raspberry PiB+,Pi3,PiB,RFLink,FA20RF,DCS-930L,DCS-935L,Clarus switches,RF Temp sensors,Owl Micro+,Mi Flora,Kerui,Yeelight,Xiaomi,Broadlink RMM3,Alexa
SF:Jessie,Dmtcz 3.8153,Logitech Media srv,PiCorePlayers,Dashticz,Max2Play,InfluxDB,Grafana,HABridge

marmo
Posts: 25
Joined: Saturday 14 February 2015 17:22
Target OS: Linux
Domoticz version: 3.8153
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by marmo » Wednesday 25 April 2018 13:49

Did you have to add any particular skill to Alexa for it to work? Havent found any mention of that info in the wiki.

CaesarPL
Posts: 127
Joined: Tuesday 08 November 2016 15:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by CaesarPL » Wednesday 25 April 2018 14:57

No, as I remember. It was just discovered without any issues.
HW:Raspberry PiB+,Pi3,PiB,RFLink,FA20RF,DCS-930L,DCS-935L,Clarus switches,RF Temp sensors,Owl Micro+,Mi Flora,Kerui,Yeelight,Xiaomi,Broadlink RMM3,Alexa
SF:Jessie,Dmtcz 3.8153,Logitech Media srv,PiCorePlayers,Dashticz,Max2Play,InfluxDB,Grafana,HABridge

marmo
Posts: 25
Joined: Saturday 14 February 2015 17:22
Target OS: Linux
Domoticz version: 3.8153
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by marmo » Wednesday 25 April 2018 19:11

Well, fixed it. For the record:
+ Yes, the port has to be 80. It only worked when I moved HABridge to port 80.
+ As per the FAQ, the Use Link Button has to be enabled
+ Also as per the FAQ, you need to do the trick of running twice the process "Start Discovery" - "click Link". After the second one the device appeared magically.

It works beautifully.

Hesmink
Posts: 194
Joined: Monday 22 June 2015 10:48
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: The Netherlands
Contact:

Re: for Alexa HA-bridge or controlicz

Post by Hesmink » Wednesday 25 April 2018 20:01

I use HA-Bridge, mainly because of not wanting to expose anything to the internet.
HA-Bridge, although limited because it emulates a lighting control system, is easy to setup and configure.
With the current version, Domoticz support is built-in.

I use it to wake up my PC, Start/Stop my Roborock, and control a few lights.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests