Pass2PHP

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Friday 28 April 2017 14:12

You're latest code block isn't the pass2php file posted in this topic.
Also the other scripts are very old versions.

tuspam
Posts: 37
Joined: Friday 25 December 2015 1:19
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by tuspam » Friday 28 April 2017 14:22

Egregius wrote:You're latest code block isn't the pass2php file posted in this topic.
Also the other scripts are very old versions.
I did try according to this instruction:
https://egregius.be/2016/lua-pass2php-v2-0/

There is somewhere step by step instruction for noobs?

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Friday 28 April 2017 14:48

Crap, my site is very outdated :?

This is more recent (but could also use an update) https://github.com/Egregius

tuspam
Posts: 37
Joined: Friday 25 December 2015 1:19
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by tuspam » Friday 28 April 2017 15:53

Egregius wrote:Crap, my site is very outdated :?

This is more recent (but could also use an update) https://github.com/Egregius
Ok but readme almost not exist.

Code: Select all

Installation

    Download the repository and unpack it
    Place the lua script script_device_pass2php.lua in the lua folder of your Domoticz scripts folder
    If you're planning on using pass2php with curl in a PHP enabled webserver place the complete secure folder in your html documents root (ex /var/www).
    Update secure/pass2php with your settings.
"Place the lua script script_device_pass2php.lua in the lua folder of your Domoticz scripts folder"
And what next?

Code: Select all

[email protected]:/home/pi/domoticz/scripts/lua# ls
ee5_base64.lua  JSON.lua  script_device_pass2php.lua

Code: Select all

2017-04-28 17:27:11.428 Error: EventSystem: Lua script /home/pi/domoticz/scripts/lua/script_device_pass2php.lua did not return a commandArray 
I need edit this line in script_device_pass2php.lua ?
"os.execute('curl -s -d "c='..c..'" http://127.0.0.1/secure/pass2php.php &')"
in my case ?:
"os.execute( '/home/pi/domoticz/scripts/php/pass2php.php &')"

Can You explain "Update secure/pass2php with your settings" - i don't have idea what to do.

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Saturday 29 April 2017 7:08

Using apcu and curl is way faster than just running thru cli.
I can't remember how I did it with CLI. You have to capture the changed device information.
I think in pass2php $_REQUEST['c'] should be replaced by $argv[0]
And in the lua script: os.execute('php /volume1/web/secure/pass2php.php "'..c..'" &')
But without apcu and a webserver you'll also need to use old versions of the whole system.

DarkAllMan
Posts: 36
Joined: Friday 23 December 2016 10:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by DarkAllMan » Tuesday 16 May 2017 9:32

Hi Egregius,

As I understood you have changed your php2lua script completely and I wanted to change my script to your latest version.
However, the tutorial for this new version is nihil. Can you maybe create a tutorial on how to get your latest version working. Maybe it is a good idea to make a more general script version for people to use, because I see the main scripts are full of your custom functions with your custom IP's and devices.

Also make it clear on what the dependencies are. We need CURL & APCU installed?

For now I have checked your scripts and put everything in place, however, my domoticz log is full of the following error:

Code: Select all

Error: EventSystem: Lua script /home/randall/domoticz/scripts/lua/script_device_pass2php.lua did not return a commandArray
So I need some assistance...

It seems return {} is not valid. I changed it to:

Code: Select all

commandArray = {}
c = ''
for k,v in pairs(devicechanged) do c = c..k.."|"..v.."#" end
os.execute('curl -s -d "c='..c..'" http://###.###.###.###/secure/pass2php.php &')
return commandArray
Now I no longer have the log errors!

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Tuesday 16 May 2017 11:28

Hmmm, I wonder where that code came from. It was different on Github than in my own file.
I agree, documentation is far from complete. Most of the stuff is there for examples, there's no real plug and play description.

Trigun
Posts: 184
Joined: Wednesday 30 November 2016 12:58
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.5877
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Trigun » Tuesday 16 May 2017 11:33

Hi Egregius, is there a chance you can amend the wiki or create a sort of how to with curl and apcu? Would be great! Since this is a great feature!! Thnx a lot!!


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Tuesday 16 May 2017 12:11

there's not much to say about apcu. You install it with apt-get install php-apcu.
Once installed variables can be stored with apcu_store('keyname','value') and retrieved with apcu_fetch('keyname').
ACPU is extreme fast, multiple thousands times faster than the built-in uservariables of Domoticz. It takes less than a microsecond to store/retrieve data :)

There's a brief description at https://github.com/Egregius/LUA-Pass2PH ... stallation
Maybe it's better that an outsider makes documentation of the installation process to add to the wiki? I've done it already so many times that I don't think about it.

DarkAllMan
Posts: 36
Joined: Friday 23 December 2016 10:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by DarkAllMan » Thursday 18 May 2017 9:55

Hi Egregius,
I was wondering about the status of an RGB Dimmer.
It seems that when changing the dimvalue the Dimmer Status is changed to 'Set Level' and not a numeric value. Can you confirm this behaviour?
For RGBW(C/W OR CCT) we would like to store multiple values I guess:
Dim Value (0-100)
RGB Color
Kelvin
Saturation

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Thursday 18 May 2017 16:41

I don't have RGB stuff.
What exactly do you wan't to do with it? Auto set colors depending on statusses?
Best thing to do is view the commands being sent in the domotics web ui (in the developer console of a good browser).
With that json command you could create a new function.

DarkAllMan
Posts: 36
Joined: Friday 23 December 2016 10:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by DarkAllMan » Thursday 18 May 2017 21:41

Egregius wrote:I don't have RGB stuff.
What exactly do you wan't to do with it? Auto set colors depending on statusses?
Best thing to do is view the commands being sent in the domotics web ui (in the developer console of a good browser).
With that json command you could create a new function.
What I want is to store multiple values in APCU ( On/Off, Dimmer Level, Color, Kelvin )
Currently when I dim a RGB ligth to 80% for instance, $status will be the value: "Set Level" It's not really usuable...
How do we provide PHP with more information?

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Thursday 18 May 2017 23:45

Is that data available in the devicechanged table in lua?
What does 'show current states' show under setup->more->events?
You could store it in multiple caches or combine them in a array and serialize that.

If it's not available in the devicechanged table, but it is when you call the json of that device that could also be an option.

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Tuesday 23 May 2017 14:12

Updated github at https://github.com/Egregius/LUA-Pass2PHP-for-Domoticz

Biggest changes:
LUA script calls pass2php for each device in the devicechanged table
In pass2php the explodes aren't needed anymore because of that.
Splitted my cron jobs in different files based on frequency.
In cron180.php lots of weather information and garden irrigation based on passed and future rain predections.
In cron28800.php store battery levels in SQL based on ZWCFG.XML file instead of domoticz api.
A intermediate script to handle the IOS messages, no longer 4 seconds delay in script execution

Code: Select all

shell_exec('/var/www/html/secure/ios.sh "Movement in Hall" > /dev/null 2>/dev/null &');
And many more :lol:

ropske
Posts: 246
Joined: Tuesday 12 August 2014 5:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: V3_8394
Location: Rumbeke,Belgium
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by ropske » Tuesday 30 May 2017 20:13

hi Egregius ,
in your pass2php.php you are using the telegram function:

Code: Select all

function telegram($msg,$silent=true,$to=1){

	$telegrambot='123456789:ABCD-xCRhO-RBfUqICiJs8q9A_3YIr9irxI';

	$telegramchatid=123456789;

	$telegramchatid2=234567890;

	for($x=1;$x<=100;$x++){

		$result=json_decode(file_get_contents('https://api.telegram.org/bot'.$telegrambot.'/sendMessage?chat_id='.$telegramchatid.'&text='.urlencode($msg).'&disable_notification='.$silent));

		if(isset($result->ok))

			if($result->ok===true){lg('telegram sent to 1: '.$msg);break;}

			else lg('telegram sent failed');sleep($x*3);

		global $actions;$actions=$actions+1;

	}

	if($to>=2)

		for($x=1;$x<=100;$x++){

			$result=json_decode(file_get_contents('https://api.telegram.org/bot'.$telegrambot.'/sendMessage?chat_id='.$telegramchatid2.'&text='.urlencode($msg).'&disable_notification='.$silent));

			if(isset($result->ok))

				if($result->ok===true){lg('telegram sent to 2: '.$msg);break;}

				else lg('telegram sent failed');sleep($x*3);

			global $actions;$actions=$actions+1;

		}

	elseif($to==3){ios($msg);global $actions;$actions=$actions+1;}



}
i see you are using two id's, (one for you and one for your wife? :D )
i want the same, but my wife does not have to receive all messages like i do.

i'm just wondering, you also have 1 bot, but when i do this:

Code: Select all

$msg='Weg ingeschakeld na 6min geen beweging';
		telegram($msg,false,1);
my wife is also receiving this message, but i'm ID1 and she is ID2, i have setup her ID in pass2php.php

Do you know what i'm doing wrong?

Thanks alot for your awesome php program ;)

User avatar
sincze
Posts: 728
Joined: Monday 02 June 2014 22:46
Target OS: Linux
Domoticz version: 3.8153
Location: Netherlands
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by sincze » Tuesday 30 May 2017 21:25

I recognize your problem. Modified the telegram function to:

Code: Select all

function telegram($msg,$silent=true,$to='')
{
    $telegrambot="*********:***********************************";
    $telegramchatid_1r="******736";
    $telegramchatid_2="******649";
    $telegramchatid_group="-***********15";

    if($to=='1')
        for($x=1;$x<=100;$x++)
        {
        $result=json_decode(file_get_contents('https://api.telegram.org/bot'.$telegrambot.'/sendMessage?chat_id='.$telegramchatid_sandor.'&text='.urlencode($msg).'&disable_notification='.$silent));
         
        if(isset($result->ok))
            if($result->ok===true)
            {
                lg('telegram sent to 1: '.$msg);
                break;
            }
            else
            {
                lg('telegram sent failed');
            }
        sleep($x*3);
    }
    if($to=='2')
        for($x=1;$x<=100;$x++)
        {
            $result=json_decode(file_get_contents('https://api.telegram.org/bot'.$telegrambot.'/sendMessage?chat_id='.$telegramchatid_saskia.'&text='.urlencode($msg).'&disable_notification='.$silent));
            if(isset($result->ok))
                if($result->ok===true)
                {
                    lg('telegram sent to 2: '.$msg);
                    break;
                }
                else
                {
                    lg('telegram sent failed');
                }
        sleep($x*3);
    }
    if($to=='group')
        for($x=1;$x<=100;$x++)
        {            
            $result=json_decode(file_get_contents('https://api.telegram.org/bot'.$telegrambot.'/sendMessage?chat_id='.$telegramchatid_bernini.'&text='.urlencode($msg).'&disable_notification='.$silent));
            if(isset($result->ok))
                if($result->ok===true)
                {
                    lg('telegram sent to group: '.$msg);
                    break;
                }
                else
                {
                    lg('telegram sent failed');
                }
        sleep($x*3);
    }
}

 
Using Pass2php since 2016-12
LAN: RFLink, P1-Port, OTGW, MySensors
USB: RFXCom, ZWave
WIFI: Mi-light Wifi-Bridge, Sonoff, ESP8266, Xiaomi Gateway
Solar: Omnik Inverter, PVOutput
Video: Kodi clients with Harmony HUB
Sensors: You name it I probably got 1.

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Tuesday 30 May 2017 21:33

I use it like this:
Telegram('message',false) > only me
Telegram('message',false,2) > to me and girlfriend. She only wants the doorbel nd important stuff, I use it for lots of notifications.

With your function you need to add it twice.

ropske
Posts: 246
Joined: Tuesday 12 August 2014 5:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: V3_8394
Location: Rumbeke,Belgium
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by ropske » Tuesday 30 May 2017 21:49

Omg! feel so stupid

i had changed my code after to:

Code: Select all

if($to=1)
		for($x=1;$x<=100;$x++){
			$result=json_decode(file_get_contents('https://api.telegram.org/bot'.$telegrambot.'/sendMessage?chat_id='.$telegramchatid.'&text='.urlencode($msg).'&disable_notification='.$silent));
			if(isset($result->ok))
				if($result->ok===true){lg('telegram sent to 1: '.$msg);break;}
				else lg('telegram sent failed');sleep($x*3);
			global $actions;$actions=$actions+1;
		}
	if($to=2)
		for($x=1;$x<=100;$x++){
			$result=json_decode(file_get_contents('https://api.telegram.org/bot'.$telegrambot.'/sendMessage?chat_id='.$telegramchatid2.'&text='.urlencode($msg).'&disable_notification='.$silent));
			if(isset($result->ok))
				if($result->ok===true){lg('telegram sent to 2: '.$msg);break;}
				else lg('telegram sent failed');sleep($x*3);
			global $actions;$actions=$actions+1;
		}
and it was not working like i wanted to be, but i forgot the double= sign if you want to make an if statement
doh :s

User avatar
Egregius
Posts: 2446
Joined: Thursday 09 April 2015 12:19
Target OS: Linux
Domoticz version: Beta
Location: Beitem, BE
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by Egregius » Tuesday 30 May 2017 22:21

Yeah, you can search long after small errors like that.

User avatar
sincze
Posts: 728
Joined: Monday 02 June 2014 22:46
Target OS: Linux
Domoticz version: 3.8153
Location: Netherlands
Contact:

Re: Pass2PHP

Post by sincze » Tuesday 30 May 2017 22:26

Totally agree :)

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Using Pass2php since 2016-12
LAN: RFLink, P1-Port, OTGW, MySensors
USB: RFXCom, ZWave
WIFI: Mi-light Wifi-Bridge, Sonoff, ESP8266, Xiaomi Gateway
Solar: Omnik Inverter, PVOutput
Video: Kodi clients with Harmony HUB
Sensors: You name it I probably got 1.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest