Lua script did not return a commandArray Topic is solved

Post Reply
bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Saturday 09 September 2017 10:59

SOLVED

What I have:
Raspberry Pi 2
Linux raspberrypi 4.9.24-v7+
GNU bash, version 4.3.30(1)-release
Node v6.0.0
Domoticz V3.8153
Xiaomi Humidifier


In directories on Raspberry Pi:
I did step-by-step from this topic viewtopic.php?f=56&t=17498 about Xiaomi Humidifier.
All my commands work perfect from command line in terminal. Humidifier works correctly without Domoticz.

In Domoticz:
I did Dummy switch (selector) with name 'Humidifier'.
I made 4 selector levels - off, Silent, Medium, High.
I left empty selector actions. Am I right?

When I put Lua script in "Setup->More options->Events", I found error in log:
>Error: EventSystem: Lua script Humidifier did not return a commandArray

My code is:

Code: Select all

commandArray = {}

-- Humidifier
if devicechanged['Humidifier'] == 'Silent' then
    os.execute ('screen -S humidifiertemp -d -m bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on silent')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'Medium' then
    os.execute ('screen -S humidifiertemp -d -m bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on medium')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'High' then
    os.execute ('screen -S humidifiertemp -d -m bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on high')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'Off' then
    os.execute ('screen -S humidifiertemp -d -m bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 off')
end

return commandArray
All files were chmoded ($ chmod +x...).

Nothing work from Domoticz.
Everything work perfect from command line. Where is the mistake?

PS. I found that Lua changed to dzVents, but I don't know how to adapt Lua-code for dzVents.

Please, help me!
Thank you.
Last edited by bigmak on Monday 11 September 2017 11:54, edited 3 times in total.

User avatar
lonebaggie
Posts: 101
Joined: Tuesday 31 January 2017 14:21
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: England
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by lonebaggie » Saturday 09 September 2017 11:24

puts some print commands to debug before you test values

val = devicechanged['Humidifier']
print ("Humidifier Value is " .. val)

check logs

Suspect you may need to test on level values

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Saturday 09 September 2017 11:35

lonebaggie wrote:
Saturday 09 September 2017 11:24
puts some print commands to debug before you test values

val = devicechanged['Humidifier']
print ("Humidifier Value is " .. val)

check logs

Suspect you may need to test on level values
Ok. I put this strings instead of my "os.execute" code.

Code: Select all

2017-09-09 12:29:58.876 dzVents: Humidifier Value is Medium
2017-09-09 12:29:58.878 (Humidifier) Light/Switch (Humidifier)
2017-09-09 12:30:00.611 Error: EventSystem: in Humidifier: [string "commandArray = {}..."]:5: attempt to concatenate global 'val' (a nil value)
2017-09-09 12:30:00.616 Error: EventSystem: in Humidifier: [string "commandArray = {}..."]:4: attempt to index global 'devicechanged' (a nil value)
2017-09-09 12:30:03.147 User: Admin initiated a switch command (30/Humidifier/Set Level)
2017-09-09 12:30:03.383 dzVents: Humidifier Value is High
2017-09-09 12:30:03.385 (Humidifier) Light/Switch (Humidifier)
2017-09-09 12:30:13.954 Error: EventSystem: in Humidifier: [string "commandArray = {}..."]:5: attempt to concatenate global 'val' (a nil value)
2017-09-09 12:30:14.077 Error: EventSystem: in Humidifier: [string "commandArray = {}..."]:5: attempt to concatenate global 'val' (a nil value)
2017-09-09 12:30:27.925 Error: EventSystem: in Humidifier: [string "commandArray = {}..."]:5: attempt to concatenate global 'val' (a nil value)
2017-09-09 12:30:28.047 Error: EventSystem: in Humidifier: [string "commandArray = {}..."]:5: attempt to concatenate global 'val' (a nil value)
2017-09-09 12:30:30.535 Error: EventSystem: in Humidifier: [string "commandArray = {}..."]:5: attempt to concatenate global 'val' (a nil value)
Last edited by bigmak on Sunday 10 September 2017 13:27, edited 1 time in total.

User avatar
jvdz
Posts: 1062
Joined: Tuesday 30 December 2014 20:25
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Stable
Location: Westland/Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvdz » Saturday 09 September 2017 12:02

How did you implement this LUA script? When you used the internal editor, did you change the Event dropdown from All to Devices?
... else what did you name the script and where is it located?

Jos

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Saturday 09 September 2017 12:16

jvdz wrote:
Saturday 09 September 2017 12:02
How did you implement this LUA script? When you used the internal editor, did you change the Event dropdown from All to Devices?
... else what did you name the script and where is it located?

Jos
I tried both ways:

1. I used internal editor and i changed from "All" to "Device". Checked many times.

and

2. I put script in ~/domoticz/scripts/lua/script_device_humidifier.lua
-rwxr-xr-x 1 pi pi 767 Sep 9 12:43 script_device_humidifier.lua

Even used both ways at the same time...
In file and in internal editor I used same code.

jvandenbroek
Posts: 134
Joined: Wednesday 12 March 2014 17:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvandenbroek » Saturday 09 September 2017 12:44

It seems that dzVents log line is printed instead of Lua, which sometimes seem to occur for yet unknown reason (it's harmless). So the example/test script is working, it just tries to match on all device changes, which results in those nil value messages.

Try to add the full path to screen in os.execute, eg. /usr/bin/screen

Edit: But that wouldn't explain that it didn't return commandArray, sorry, that seems to be wrong. But if you don't get that message without the os.execute line, it seems that the script exits / disappears before completing, possible caused by screen. Could you try those lines just without using screen?

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Saturday 09 September 2017 13:22

jvandenbroek wrote:
Saturday 09 September 2017 12:44
It seems that dzVents log line is printed instead of Lua, which sometimes seem to occur for yet unknown reason (it's harmless). So the example/test script is working, it just tries to match on all device changes, which results in those nil value messages.

Try to add the full path to screen in os.execute, eg. /usr/bin/screen

Edit: But that wouldn't explain that it didn't return commandArray, sorry, that seems to be wrong. But if you don't get that message without the os.execute line, it seems that the script exits / disappears before completing, possible caused by screen. Could you try those lines just without using screen?
Ok. What i did:

1. Kill script-file in /domoticz/scripts/lua/script_device_humidifier.lua

2. Insert code via internal editor with sub-menu "Device":

Code: Select all

commandArray = {}

-- Humidifier

if devicechanged['Humidifier'] == 'Off' then
    os.execute ('bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 off')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'Silent' then
    os.execute ('bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on silent')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'Medium' then
    os.execute ('bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on medium')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'High' then
    os.execute ('bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on high')
end

return commandArray
3. Restart Domoticz.

4. Press many times selectors from "off" to "Silent", etc.
Nothing. Nothing in error log, nothing changed with physical humidifier.

2017-09-09 14:17:06.009 User: Admin initiated a switch command (30/Humidifier/Set Level)
2017-09-09 14:17:07.551 (Humidifier) Light/Switch (Humidifier)
2017-09-09 14:17:42.671 User: Admin initiated a switch command (30/Humidifier/Set Level)

After rebooting I have just 2 errors:
2017-09-09 14:02:51.661 Error: Exception starting shared server: resolve: Host not found (authoritative)
2017-09-09 14:02:58.832 Error: EventSystem: in dzVents.lua: cannot open dzVents.lua: No such file or directory

I tried to add the full path to screen in os.execute, eg. /usr/bin/screen - nothing.

For example, those commands still work perfect from command line:

>>>$ bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on medium
>>>$ /usr/bin/screen -S humidifiertemp -d -m bash ~/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on silent

Any ideas?

jvandenbroek
Posts: 134
Joined: Wednesday 12 March 2014 17:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvandenbroek » Saturday 09 September 2017 13:58

What about /bin/bash? And the cannot open dzVents.lua error is suspicious, something seems wrong with your installation. Could try disabling dzVents under settings -> other, restart domoticz and see if at least that error message is gone?

Verstuurd vanaf mijn SM-N930F met Tapatalk


bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Saturday 09 September 2017 14:16

jvandenbroek wrote:
Saturday 09 September 2017 13:58
What about /bin/bash? And the cannot open dzVents.lua error is suspicious, something seems wrong with your installation. Could try disabling dzVents under settings -> other, restart domoticz and see if at least that error message is gone?
1. Disabling dzVents -> Just have 1 error:

2017-09-09 15:07:04.779 Error: Exception starting shared server: resolve: Host not found (authoritative)
I need to update dzVents?

I have
>>>$ ~/domoticz/scripts/dzVents
drwxr-xr-x 8 pi pi 4096 июл 16 11:05 .
drwxr-xr-x 8 pi pi 4096 сен 9 13:45 ..
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 июн 27 16:05 data
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 июл 27 13:05 documentation
-rw-r--r-- 1 pi pi 706 апр 16 16:05 dzVents_settings_example.lua
drwxr-xr-x 3 pi pi 4096 июл 27 13:05 examples
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 сен 8 21:57 generated_scripts
-rw-r--r-- 1 pi pi 227 июл 16 11:05 .gitignore
drwxr-xr-x 6 pi pi 4096 июл 27 18:05 runtime
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 апр 16 16:05 scripts


2. Made change in the internal editor code '/bin/bash...'

3. Checked this command in command line
>>>$ /bin/bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on silent
It works perfect from terminal.

3. Restart Domoticz and try to change selectors on Dummy switch.

Nothing changed.

Am i right that Selector actions (script://...) are empty?

jvandenbroek
Posts: 134
Joined: Wednesday 12 March 2014 17:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvandenbroek » Saturday 09 September 2017 14:29

You could try using those actions instead, but that doesn't explain why it's not working with Lua..

When using script:// you should set it like this: script:///bin/bash etc (triple / and full path to bash). It might work for you, because it calls the scripts without Lua involved.

If in doubt, I would move the current domoticz installation folder and conpletely re-install, because you shouldn't get that dzVents.lua not found message (the other error doesn't seem relevant in this matter). Just copy over domoticz.db afterwards to get your data back.

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Saturday 09 September 2017 14:44

jvandenbroek wrote:
Saturday 09 September 2017 14:29
You could try using those actions instead, but that doesn't explain why it's not working with Lua..

When using script:// you should set it like this: script:///bin/bash etc (triple / and full path to bash). It might work for you, because it calls the scripts without Lua involved.

If in doubt, I would move the current domoticz installation folder and conpletely re-install, because you shouldn't get that dzVents.lua not found message (the other error doesn't seem relevant in this matter). Just copy over domoticz.db afterwards to get your data back.
If dzVents - not a main problem - i will fix it after solving the problem with script.

Can you tell me - for Domoticz is it equal (1-3):
1. LUA script in folder ~/domoticz/scripts/lua...
2. Script in internal editor
3. Link in Scripts Action "script:///...'

?
Can I choose just one way (1-3)?

jvandenbroek
Posts: 134
Joined: Wednesday 12 March 2014 17:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvandenbroek » Saturday 09 September 2017 14:49

bigmak wrote:
jvandenbroek wrote:
Saturday 09 September 2017 14:29
You could try using those actions instead, but that doesn't explain why it's not working with Lua..

When using script:// you should set it like this: script:///bin/bash etc (triple / and full path to bash). It might work for you, because it calls the scripts without Lua involved.

If in doubt, I would move the current domoticz installation folder and conpletely re-install, because you shouldn't get that dzVents.lua not found message (the other error doesn't seem relevant in this matter). Just copy over domoticz.db afterwards to get your data back.
If dzVents - not a main problem - i will fix it after solving the problem with script.

Can you tell me - for Domoticz is it equal (1-3):
1. LUA script in folder ~/domoticz/scripts/lua...
2. Script in internal editor
3. Link in Scripts Action "script:///...'

?
Can I choose just one way (1-3)?
I understand that dzVents is not being used, but if that fails, more things might be wrong with the installation (since it's part of the main installation, not something you could update separately).

First 2 are equal, last one uses different functions and might work for you. You should only use one at a time (so not both Lua and script://).

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Sunday 10 September 2017 10:54

jvandenbroek wrote:
Saturday 09 September 2017 14:49

If in doubt, I would move the current domoticz installation folder and conpletely re-install, because you shouldn't get that dzVents.lua not found message (the other error doesn't seem relevant in this matter). Just copy over domoticz.db afterwards to get your data back.
Thanks, i fixed problem with dzVents
>>> Error: EventSystem: in dzVents.lua: cannot open dzVents.lua: No such file or directory

1. Found 2 files and kill them:
~/domoticz/scripts/dzVents/runtime $
-rw-r--r-- 1 pi pi 572 апр 16 16:05 device_scripts_dispatcher.lua
-rw-r--r-- 1 pi pi 571 апр 16 16:05 timer_scripts_dispatcher.lua

More info about problem with dzVents.lua viewtopic.php?t=18322

2. Go to
~/domoticz $
and update by ./updatebeta

BUT!
My first problem with script still here.

I made small script just for one button "Medium".
When I click to "Medium" on my dummy switch i have it on log:

Code: Select all

2017-09-10 11:50:18.369 User: Admin initiated a switch command (30/Humidifier/Set Level)
2017-09-10 11:50:18.596 Executing script: /home/pi/domoticz/scripts/test_script.sh
No errors. And nothing changed with my humidifier.

Do you have any working test-script with os.execute that I can use for testing my domoticz?

jvandenbroek
Posts: 134
Joined: Wednesday 12 March 2014 17:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvandenbroek » Sunday 10 September 2017 16:38

You could try something simple like this, it should print the current date in /tmp/test.log:

Code: Select all

#!/bin/bash
echo $(date) > /tmp/test.log
If you update to the latest beta, the mix-up of dzVents / Lua lines showing up in the log should be solved (but that has nothing to do with your issue, just to make things less confusing)

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Monday 11 September 2017 9:18

jvandenbroek wrote:
Sunday 10 September 2017 16:38
You could try something simple like this, it should print the current date in /tmp/test.log:

Code: Select all

#!/bin/bash
echo $(date) > /tmp/test.log
You know what? Your code is working... I don't know why, but I created dummy switch and made "on action" script
Script:///home/pi/Xiaomi/test.sh
with your code.
And it works....... aaaaaa!!!!!
jvandenbroek wrote:
Sunday 10 September 2017 16:38
If you update to the latest beta, the mix-up of dzVents / Lua lines showing up in the log should be solved (but that has nothing to do with your issue, just to make things less confusing)
I didn't catch the idea about "showing up in the log should be solved".
I updated to the v 3.8390 and what? Please, write a little bit more about it?

Thank you!

jvandenbroek
Posts: 134
Joined: Wednesday 12 March 2014 17:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvandenbroek » Monday 11 September 2017 11:31

bigmak wrote:
Monday 11 September 2017 9:18
I didn't catch the idea about "showing up in the log should be solved".
I updated to the v 3.8390 and what? Please, write a little bit more about it?

Thank you!
I meant the line which prints 'dzVents' in your second post, while it should print 'LUA'. This is pure cosmetic, but fixed in the latest beta :) (or at least I hope it is)

Not sure why nothing happens, while executed manually it works fine.. Maybe you could try "script:///bin/bash -x /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on silent" and start Domoticz in a seperate terminal (just with ./domoticz instead of start-up script) to get a trace of what's executed, this might give you an idea where is goes wrong.

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Monday 11 September 2017 11:53

jvandenbroek wrote:
Monday 11 September 2017 11:31

Not sure why nothing happens, while executed manually it works fine.. Maybe you could try "script:///bin/bash -x /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on silent" and start Domoticz in a seperate terminal (just with ./domoticz instead of start-up script) to get a trace of what's executed, this might give you an idea where is goes wrong.
Dear jvandenbroek,

thank you for your help! Less then 10 minutes before your reply I tried a hundredth variant of my code and it started working!

I made 4 scripts (for each level) and put it on the "Level Actions" "script:///...".

Final code for one of the level is:

Code: Select all

#!/bin/sh

# Humidifier
# Set Power off
sudo /home/pi/.nvm/versions/node/v6.0.0/bin/node /home/pi/Xiaomi/humidifier.js 192.168.1.40 power off /dev/null

exit 0
What I've been changed:
1. "Bash" -> "Sh"
2. Put "sudo" an the beginning
3. Made full path to the file and command "node"
4. Put "/dev/null" at the end.

And now it works perfect from Domoticz.
Thank you very much!

jvandenbroek
Posts: 134
Joined: Wednesday 12 March 2014 17:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by jvandenbroek » Monday 11 September 2017 12:04

Ah interesting, thanks for letting us know! I think the full paths to both node and js file would be sufficient? Or is it really necessary to use sh?

bigmak
Posts: 18
Joined: Friday 08 September 2017 17:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.8390
Location: Russia
Contact:

Re: Lua script did not return a commandArray

Post by bigmak » Monday 11 September 2017 15:50

jvandenbroek wrote:
Monday 11 September 2017 12:04
Ah interesting, thanks for letting us know! I think the full paths to both node and js file would be sufficient? Or is it really necessary to use sh?
Necessary:
- full path
- one '/dev/null' at the end of LUA-code.


I rewrite my code and now it works from LUA editor:

Code: Select all

commandArray = {}

-- Humidifier

if devicechanged['Humidifier'] == 'Silent' then
    os.execute ('sudo screen -S humidifiertemp -d -m /bin/bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on silent')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'Medium' then
    os.execute ('sudo screen -S humidifiertemp -d -m /bin/bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on medium')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'High' then
    os.execute ('sudo screen -S humidifiertemp -d -m /bin/bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 on high')
end

if devicechanged['Humidifier'] == 'Off' then
    os.execute ('sudo screen -S humidifiertemp -d -m /bin/bash /home/pi/domoticz/scripts/humidifiercontrol.sh 192.168.1.40 off /dev/null')
end

return commandArray
And! Lua script did not return a commandArray - shame on me, because I didn't change "All" to 'Device" in the internal editor.
Thanks to all!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 6 guests