E-Mail problems Topic is solved

Please use template to report bugs and problems. Post here your questions when not sure where else to post
Only for bugs in the Domoticz application! other problems go in different subforums!
Forum rules
Before posting here, make sure you are on the latest Beta or Stable version.
If you have problems related to the web gui, clear your browser cache + appcache first.

Use the following template when posting here:

Version: xxxx
Platform: xxxx
Plugin/Hardware: xxxx
Description:
.....

If you are having problems with scripts/blockly, always post the script (in a spoiler or code tag) or screenshots of your blockly

If you are replying, please do not quote images/code from the first post
Post Reply
klontje
Posts: 38
Joined: Sunday 01 September 2013 13:16
Target OS: Windows
Domoticz version:
Contact:

E-Mail problems

Post by klontje » Sunday 27 August 2017 12:35

Hello,

I am having issues with setting up email. I am using a personally managed Exim mailserver and have set up Domoticz to use this. I got everything configured right but have these error lines in Domoticz after hitting the test button:

Code: Select all

 2017-08-27 12:22:13.529 Error: SMTP Mailer: Error sending Email to: !
2017-08-27 12:22:13.529 Error: Failed to send Email notification!
2017-08-27 12:22:13.529 Error: Notification sent (email) => Failed 
My mailserver reports back the following:

Code: Select all

2017-08-27 12:33:53 SMTP connection from [212.238.xxx.xxx]:35772 (TCP/IP connection count = 1)
2017-08-27 12:33:53 TLS error on connection from xxx.xs4all.nl (domoticz) [212.238.xxx.xxx]:35772 (SSL_accept): error:00000000:lib(0):func(0):reason(0)
2017-08-27 12:33:53 TLS client disconnected cleanly (rejected our certificate?)
2017-08-27 12:33:53 SMTP connection from xxx.xs4all.nl (domoticz) [212.238.xxx.xxx]:35772 closed by EOF

SweetPants
Posts: 1953
Joined: Friday 12 July 2013 21:24
Target OS: Linux
Domoticz version: V3.9483
Location: The Netherlands
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by SweetPants » Sunday 27 August 2017 13:10

If you are on one of the latest Beta's, then you are out of luck for now. This has been reported several times already.
Ubuntu 16.04.3 LTS on Intel NUC, MySensors 2.3.0-alpha, Pro Mini 3.3/8M RFM69(HW), ESP8266 (SDK2.1.0), Sonoff, RFLink, RFXcom, MQTT, NodeRed, Domoticz Beta (from source)

Stanleyk
Posts: 23
Joined: Tuesday 05 September 2017 1:09
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by Stanleyk » Friday 08 September 2017 19:38

I am on last stable and same problem :cry:

remkolodder
Posts: 7
Joined: Sunday 02 August 2015 23:52
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by remkolodder » Saturday 09 September 2017 11:09

+1;

vanputten80
Posts: 13
Joined: Sunday 04 January 2015 17:04
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by vanputten80 » Thursday 28 September 2017 19:03

Same issue. Tried different email settings, same error. Reverted back to stable version no luck. Now on latest beta but still mail error message.
Removed everything and did a fresh install but still the issue

Running on windows. Any idea how to solve this?

Domotics
Posts: 5
Joined: Monday 09 October 2017 11:54
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version: 3.8153
Location: Utrecht, the Netherlands
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by Domotics » Wednesday 17 January 2018 22:59

I'm having similar problems (on latest stable version 3.8153, e-mail settings see below). Errors are:
  • SMTP Mailer: Error sending Email to: !
  • Error: Notification failed (Email)
My blockly script can't send out e-mails (using "send email with subject: x and message: y to: email_address_x@gmail.com").

Strange thing is: when I enable a 'misconfigured' hardware device under setup/hardware, error emails about that device start being sent out, AS WELL AS the mails from my blockly script. When I disable the misconfigured hardware device again, the blockly e-mails are no longer being sent out.

I read several topics about similar problems, but none of the solutions worked (such as giving my "Synology Mail Notification" app access to Gmail, which it already had).

Does anyone know how to solve this problem?

=========================================
Email Setup:
From: email_address_x@gmail.com
To: email_address_x@gmail.com (same e-mail address)
Server: smtp.gmail.com
Port: 587
Username: email_address_x@gmail.com
Password: .....
x Send Email Notification Alerts
x Send Camera snapshots as Attachment (Gmail)
x Send Errors as Notification
Domoticz V3.8153
Platform: Synology NAS
Plugins/Hardware: RFXCOM (RFXtrx433E), Xiaomi Gateway, InComfort LAN2RF Gateway, Weather Underground

Nautilus
Posts: 750
Joined: Friday 02 October 2015 12:12
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Finland
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by Nautilus » Thursday 18 January 2018 0:06

Hi,

I noticed a few weeks ago that my Lua scripts don't send emails anymore with ['SendMail'] action. This was working still with a beta from early December and emails stopped coming in after the beta published on 16.12.2017.

If I trigger the test email via settings I do get an email. Any ideas what could be the culprit?

qaigor
Posts: 22
Joined: Friday 15 December 2017 12:49
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: UA Kyiv
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by qaigor » Friday 19 January 2018 18:23

Domotics wrote:
Wednesday 17 January 2018 22:59
Does anyone know how to solve this problem?
If you use gmail try to check google settings
"Allow less secure apps" should be ON for that google account
https://myaccount.google.com/lesssecureapps

It seems something was changed in gmail security policy recently
Ubuntu Server 16.04 LTS: Domoticz + MQTT / Xiaomi (ZigBee devices, Robot cleaner, YeeLight) , Broadlink RM pro IR+RF, RFLink (433MHz & 315MHz), ESPEasy (Sonoff, NodeMCU)

Nautilus
Posts: 750
Joined: Friday 02 October 2015 12:12
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Finland
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by Nautilus » Saturday 20 January 2018 1:13

qaigor wrote:
Friday 19 January 2018 18:23
Domotics wrote:
Wednesday 17 January 2018 22:59
Does anyone know how to solve this problem?
If you use gmail try to check google settings
"Allow less secure apps" should be ON for that google account
https://myaccount.google.com/lesssecureapps

It seems something was changed in gmail security policy recently
Thank you for the ideas.

Yes, I'm using gmail, but the setting was in fact already on (I wasn't aware of that setting though). And also the fact that "test email" works from Domoticz to me suggests that it would be something specific to sending emails via event system (at least Lua).

Domotics
Posts: 5
Joined: Monday 09 October 2017 11:54
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version: 3.8153
Location: Utrecht, the Netherlands
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by Domotics » Saturday 20 January 2018 1:33

Same here; my Gmail permissions were already on also. Otherwise, it wouldn't be possible for domoticz to send the error emails for the misconfigured hardware.

I'm still not sure what causes this problem, does anyone have similar issues (and ideas how ti solve them)?
Domoticz V3.8153
Platform: Synology NAS
Plugins/Hardware: RFXCOM (RFXtrx433E), Xiaomi Gateway, InComfort LAN2RF Gateway, Weather Underground

Nautilus
Posts: 750
Joined: Friday 02 October 2015 12:12
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Finland
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by Nautilus » Tuesday 30 January 2018 0:52

Strange, it seems the "active" (EmailEnabled) setting under mail preferences had disappeared which explained the missing emails from Lua scripts. After enabling, though, even when all other checkmarks are unchecked:
Screen Shot 2018-01-29 at 23.29.11.png
Screen Shot 2018-01-29 at 23.29.11.png (68.5 KiB) Viewed 789 times
I now also get an email notification with image attached each time I open any of our doors. I thought the EmailAsAttachment setting should prevent it?

User avatar
Derik
Posts: 2079
Joined: Friday 18 October 2013 23:33
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: BETA
Location: Arnhem/Nijmegen Nederland
Contact:

Re: E-Mail problems

Post by Derik » Tuesday 06 February 2018 21:37

mmm
Did change no thing

And i was waiting for my under 0 notification...
Only when i do the email check..
I do have a problem:

Code: Select all

2018-02-06 20:33:32.038 Error: SMTP Mailer: Error sending Email to: !
2018-02-06 20:33:32.038 Error: Failed to send Email notification!
2018-02-06 20:33:32.038 Notification sent (email) => Failed
2018-02-06 20:33:32.042 Active notification Subsystems: email (1/14)
Did try:
Different mail etc etc
and different mail port

Also the settings before the problem....
Are not working fine?


Some solutions here???
Xu4: Beta Extreme antenna RFXcomE,WU Fi Ping ip P1 Gen5 PVOutput Harmony HUE SolarmanPv OTG Winddelen Alive ESP Buienradar MySensors WOL Winddelen counting RPi: Beta SMAspot RFlinkTest Domoticz ...Different backups

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests