Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

433Mhz opensource Receiver & Transmitter.

Moderator: Stuntteam

Post Reply
galinette
Posts: 19
Joined: Monday 11 December 2017 23:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

Post by galinette » Tuesday 26 June 2018 18:34

Dear all,

I have a RFXtrx which controls well my Somfy RTS blinds. However, it's not possible to track the blind state when someone uses the remotes instead of using domoticz to control the blinds.

This is a drawback as I have some scripts which need to know the blind position in order to work properly.

I have heard that this should be possible with a RFLink, is this true? How does this work, may I have a single switch for both controlling the blinds and receiving state changes from the remote? Or do I need two switches, one for reading the state, and one for controlling the blinds?

Thanks in advance!

User avatar
EddyG
Posts: 320
Joined: Monday 02 November 2015 6:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 4.9999
Location: Rhenen, Netherlands
Contact:

Re: Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

Post by EddyG » Tuesday 26 June 2018 19:16

The RTS protocol is a one-way protocol, so there is only sending and no feed back.
I beleave that the RFLink could recieve data from other controlers, that could be made as a workaround.
But you will never know the exact state of the blinds.
Regards,
Eddy

User avatar
waaren
Posts: 1216
Joined: Tuesday 03 January 2017 15:18
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Beta
Location: Netherlands
Contact:

Re: Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

Post by waaren » Tuesday 26 June 2018 23:01

galinette wrote:
Tuesday 26 June 2018 18:34
I have a RFXtrx which controls well my Somfy RTS blinds. However, it's not possible to track the blind state when someone uses the remotes instead of using domoticz to control the blinds.
This is a drawback as I have some scripts which need to know the blind position in order to work properly.
I searched quite a while for this but did not find a native Somfy RTS solution.

Would these relatively cheap sensors be of any help for you ? If you can install these in such a way that they can identify if your screens are open or closed, a script can then update the status of your screen accordingly.
Raspberry (debian stretch via berryboot on Synology DS916+) , Domoticz (almost) latest Beta, , dzVents 2.6, RFLink, RFXtrx433e, P1, Youless, Harmony, Hue, Yeelight, Xiaomi, HomeWizard, Zwave, Amazon echo

User avatar
Stuntteam
Posts: 437
Joined: Wednesday 06 May 2015 16:39
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

Post by Stuntteam » Tuesday 26 June 2018 23:53

RFLink does receive and report the signals from an RTS remote control
-=# RFLink Gateway Development Team #=-
Introduction: http://www.nemcon.nl/blog2/
Generic RFLink Support forum: http://www.esp8266.nu/forum/viewforum.php?f=8

User avatar
waaren
Posts: 1216
Joined: Tuesday 03 January 2017 15:18
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Beta
Location: Netherlands
Contact:

Re: Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

Post by waaren » Wednesday 27 June 2018 0:21

Stuntteam wrote:
Tuesday 26 June 2018 23:53
RFLink does receive and report the signals from an RTS remote control
What I understand from the information on the rflink website is that this is not the same rflink as used for receiving signals on 433.920 MHz (e.g. KlikAan KlikUit) but another one working on 433.420 MHz
Does that imply that you would need both versions if you have a combination of Somfy remotes and KlikAan KlikUit switches/sensors or do I miss the point. (would not be a first to be honest :) )
Raspberry (debian stretch via berryboot on Synology DS916+) , Domoticz (almost) latest Beta, , dzVents 2.6, RFLink, RFXtrx433e, P1, Youless, Harmony, Hue, Yeelight, Xiaomi, HomeWizard, Zwave, Amazon echo

User avatar
Stuntteam
Posts: 437
Joined: Wednesday 06 May 2015 16:39
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

Post by Stuntteam » Wednesday 27 June 2018 12:25

RTS signals are received with a 433.92 version as well.
however, since RTS is sending on 433.42 the range is limited because of the frequency difference.
There are some tricks, like doing some modifications to a 433.92 module to slightly alter the frequency..
-=# RFLink Gateway Development Team #=-
Introduction: http://www.nemcon.nl/blog2/
Generic RFLink Support forum: http://www.esp8266.nu/forum/viewforum.php?f=8

galinette
Posts: 19
Joined: Monday 11 December 2017 23:57
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Somfy RTS & RFLINK : update state when using the remotes?

Post by galinette » Wednesday 27 June 2018 13:03

Hi Stuntteam,

I understand from your post this is feasible, but I need some beginner tips :)

1) I already have a RFXtrx for controlling the RTS blinds as well as receiving Chacon DiO and Oregon Scientific sensors. So if I get a RFLink, it can be dedicated for the blinds. So which exact RFLink radio do I need ?

2) The RFLink does receive the RTS remote signals, how will this work in Domoticz? Which devices do I need to create/detect ?

Thanks again!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests