[154] - CurrentCost Envir support

Use this forum to discuss possible implementation of a new feature before opening a ticket.
A developer shall edit the topic title with "[xxx]" where xxx is the id of the accompanying tracker id.
Duplicate posts about the same id. +1 posts are not allowed.
JC38
Posts: 158
Joined: Monday 23 June 2014 15:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Isère, France
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JC38 » Thursday 28 January 2016 20:49

JohnAdders wrote:@JC38

Are you able to try this code out? I've added code to support multiple meters and throttle the temp.

https://github.com/JohnAdders/domoticz.git

branch currentcost

John
Unfortunately no. I have downloaded the latest free VS Studio but I'm not aware with it and github. I would like to find a french user to explain me the basics. The most advanced language I know is .... Visual Basic for Application :oops:
If you want to compile yours, I need the Windows service version as my CC is running behind my W2012 server.
Raspberry Pi 3 Domoticz latest public beta + RFXComm Usb + Aeon Labs Z-Stick + Weather Underground
Windows 2012R2 with Essentials + Domoticz Windows (latest) + Open Hardware Monitor
ImperiHome with mdat / Domoticz for Android

JohnAdders
Posts: 16
Joined: Tuesday 01 December 2015 10:42
Target OS: Linux
Domoticz version:
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JohnAdders » Friday 29 January 2016 12:34

@JC38

Ok, I'll look at getting it built under windows.

John

JohnAdders
Posts: 16
Joined: Tuesday 01 December 2015 10:42
Target OS: Linux
Domoticz version:
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JohnAdders » Sunday 31 January 2016 19:43


JC38
Posts: 158
Joined: Monday 23 June 2014 15:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Isère, France
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JC38 » Sunday 31 January 2016 20:56

I'm just back to home. :)
I've updated my Dz with yours and all seems to be ok now. I've got my 3 new sensors ( as i have 3 IAM)
I will have a look tomorrow.
Capture.JPG
Capture.JPG (25.03 KiB) Viewed 1679 times
Great job John.

PS : 0 watt for the sensor 1 is normal ;)
Raspberry Pi 3 Domoticz latest public beta + RFXComm Usb + Aeon Labs Z-Stick + Weather Underground
Windows 2012R2 with Essentials + Domoticz Windows (latest) + Open Hardware Monitor
ImperiHome with mdat / Domoticz for Android

JC38
Posts: 158
Joined: Monday 23 June 2014 15:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Isère, France
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JC38 » Monday 01 February 2016 13:59

John,

All is working perfectly.
I've shared these devices so I can now get also its values into my Domoticz master (which is a Rpi).

Thank you again.

Please, tell us when the functionnality will be integrated into the branch master.
Raspberry Pi 3 Domoticz latest public beta + RFXComm Usb + Aeon Labs Z-Stick + Weather Underground
Windows 2012R2 with Essentials + Domoticz Windows (latest) + Open Hardware Monitor
ImperiHome with mdat / Domoticz for Android

JohnAdders
Posts: 16
Joined: Tuesday 01 December 2015 10:42
Target OS: Linux
Domoticz version:
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JohnAdders » Monday 01 February 2016 16:19

JC38 wrote:Please, tell us when the functionnality will be integrated into the branch master.
I've opened a pull request

https://github.com/domoticz/domoticz/pull/403

Should be in soon.

John

JC38
Posts: 158
Joined: Monday 23 June 2014 15:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Isère, France
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JC38 » Monday 01 February 2016 20:26

Ok, I've got it from the branch master.
Raspberry Pi 3 Domoticz latest public beta + RFXComm Usb + Aeon Labs Z-Stick + Weather Underground
Windows 2012R2 with Essentials + Domoticz Windows (latest) + Open Hardware Monitor
ImperiHome with mdat / Domoticz for Android

panser
Posts: 40
Joined: Thursday 03 April 2014 21:19
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Beta
Location: Sandnes / Norway
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by panser » Tuesday 08 March 2016 10:52

Hi,

I have this CurrentCost EnviR with Netsmart Bridge:
http://www.currentcost.com/product-envir.html
http://www.currentcost.com/product-netsmart.html

As I understand, I need to connect my CC EnviR to my Pi with USB, I then assume I need:
http://www.currentcost.com/product-datacable.html

Is that correct?

Can I use both USB cable and network bridge?
Thanks a lot

JC38
Posts: 158
Joined: Monday 23 June 2014 15:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Isère, France
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JC38 » Wednesday 09 March 2016 19:49

Hello Panser,

You're right for the cable.

But you can't use both solution at the same time.

However, there is a Current Cost device with Lan Interface in Domoticz, maybe this is for your netsmart.
Raspberry Pi 3 Domoticz latest public beta + RFXComm Usb + Aeon Labs Z-Stick + Weather Underground
Windows 2012R2 with Essentials + Domoticz Windows (latest) + Open Hardware Monitor
ImperiHome with mdat / Domoticz for Android

Nautilus
Posts: 639
Joined: Friday 02 October 2015 12:12
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Finland
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by Nautilus » Wednesday 09 March 2016 23:32

JC38 wrote:Hello Panser,

You're right for the cable.

But you can't use both solution at the same time.

However, there is a Current Cost device with Lan Interface in Domoticz, maybe this is for your netsmart.
Im afraid it's not:
JohnAdders wrote:
Nautilus wrote: just to confirm - do I understand correctly that the LAN interface option is not meant to be working with CurrenCost Bridge (available for EnviR at least)? But the USB option should work just by hooking the unit (EnviR in my case) to the Pi running Domoticz?
Correct

John
I have currently hooked my EnviR to both Netsmart bridge and USB with a help of RJ45 splitter (you can get one from Ebay for a dollar or two).

panser
Posts: 40
Joined: Thursday 03 April 2014 21:19
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Beta
Location: Sandnes / Norway
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by panser » Thursday 10 March 2016 19:23

Nautilus and JC38, thanks to both.

I don't think I will use my.currectcost anymore if Domotics works stable with my CC.
And if I miss it, I will buy a rj45 splitter.

Thanks again :D

asjmcguire
Posts: 138
Joined: Saturday 13 July 2013 2:45
Target OS: Linux
Domoticz version: 3.5877
Location: Scotland
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by asjmcguire » Saturday 12 March 2016 4:22

John -
does this support my 3 phase unit, and does it maintain a running total of the 24 hour usage? I'm not bothered about the longer running total as long as I can see how much I have consumed today and the graphs that Domoticz creates are still correct.

My script solution works, but it's hardly ideal - I'd be much happier with native support.
AEOTEC ZStick, 11 ZWave Nodes, RFXCOMM, 50ish Byron Sockets.. HE851 (PIR), 2x HE852 (DoorContact)
WS2300, CM180, CC128, 2xTHGR122NX, 2xPiZeroW w/DS18B20, 8Ch 1W Relay Board.
8 Panasonic IP Cams, 1 16ch CCTV DVR + 15 CCTV Cams

JC38
Posts: 158
Joined: Monday 23 June 2014 15:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Isère, France
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JC38 » Saturday 12 March 2016 16:53

asjmcguire wrote:John -
does this support my 3 phase unit, and does it maintain a running total of the 24 hour usage? I'm not bothered about the longer running total as long as I can see how much I have consumed today and the graphs that Domoticz creates are still correct.
As far as i know, the code will not work for a 3 phases current. It needs to be adapted to do so.
And the John's solution is only logging only the instantaneous values, the other values are ignored by the code.
Raspberry Pi 3 Domoticz latest public beta + RFXComm Usb + Aeon Labs Z-Stick + Weather Underground
Windows 2012R2 with Essentials + Domoticz Windows (latest) + Open Hardware Monitor
ImperiHome with mdat / Domoticz for Android

panser
Posts: 40
Joined: Thursday 03 April 2014 21:19
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Beta
Location: Sandnes / Norway
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by panser » Friday 18 March 2016 21:28

panser wrote:Hi,

I have this CurrentCost EnviR with Netsmart Bridge:
http://www.currentcost.com/product-envir.html
http://www.currentcost.com/product-netsmart.html

As I understand, I need to connect my CC EnviR to my Pi with USB, I then assume I need:
http://www.currentcost.com/product-datacable.html

Is that correct?

Can I use both USB cable and network bridge?
Thanks a lot
I have now connected my CC EnviR to my Rpi. Works flawless! :D Thanks to John.
Only thing I miss, is "last 24h" - "last 7 days" and "last 30 days" usage. Wouldn't that be possible to retrieve from the EnviR as well?

Thanks again :)

steef84
Posts: 47
Joined: Friday 30 August 2013 20:24
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version: DS213+
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by steef84 » Sunday 18 September 2016 19:52

panser wrote: Only thing I miss, is "last 24h" - "last 7 days" and "last 30 days" usage. Wouldn't that be possible to retrieve from the EnviR as well?
Anyone knows if this has been integrated already?
- Stefan

JC38
Posts: 158
Joined: Monday 23 June 2014 15:54
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Isère, France
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by JC38 » Monday 19 September 2016 9:09

No, it is not.
Because there is no equivalent sensor in Dz to push this information into, except storing these values as text only.
Raspberry Pi 3 Domoticz latest public beta + RFXComm Usb + Aeon Labs Z-Stick + Weather Underground
Windows 2012R2 with Essentials + Domoticz Windows (latest) + Open Hardware Monitor
ImperiHome with mdat / Domoticz for Android

rich710
Posts: 9
Joined: Sunday 18 September 2016 11:10
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by rich710 » Tuesday 04 October 2016 11:08

Hello!
I bought Currentcost wireless smart gateway and one sensable transmitter and one optismart sensor and thought It was possible to just add the ip-number and port in domoticz hardware to start monitoring my energy. But after reading this thread I realized that it was not probaly that easy.
Am I correct that I CAN use my Currentcost devices, if I get the right datacable USB to RJ45 and then connect it to my Rpi3? Or is it just working on the windows version of domoticz?
thankful for help!

//Regards Richard from Sweden

bobdvb
Posts: 23
Joined: Friday 29 July 2016 9:53
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: United Kingdom
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by bobdvb » Tuesday 04 October 2016 12:35

rich710 wrote: Am I correct that I CAN use my Currentcost devices, if I get the right datacable USB to RJ45 and then connect it to my Rpi3? Or is it just working on the windows version of domoticz?
It was relatively easy for me with my Pi 2, I plugged in the USB cable to the Pi which is running Domoticz and then (if I remember correctly) I just selected the correct serial port in the configuration of the CurrentCost in Domoticz. You might have issues with serial port permissions, but I don't remember having that problem.

Bob

Nautilus
Posts: 639
Joined: Friday 02 October 2015 12:12
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Finland
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by Nautilus » Wednesday 05 October 2016 23:07

bobdvb wrote:
It was relatively easy for me with my Pi 2, I plugged in the USB cable to the Pi which is running Domoticz and then (if I remember correctly) I just selected the correct serial port in the configuration of the CurrentCost in Domoticz. You might have issues with serial port permissions, but I don't remember having that problem.

Bob
Same here, nothing else needed than to plug in the usb cable and add new CurrentCost Meter USB hardware. This created two sensors, Temp and Watt.

Based on testing this for an hour or so, is it really so that this is only storing the current wattage and not any cumulative power usage (kWh) data? As such it of course compliments the data from PV Output (which shows used energy and power) but I assume this info could be read directly to Domoticz with this hardware plugin? Then the bridge could be taken out of the equation altogether. Although, as I already have it, it's not a problem from my viewpoint :) I'll just keep loading the data to my.currencost.com (I also have the RJ45 splitter), PV Output reads it from there and finally Domoticz from PV Output :D

djib78
Posts: 3
Joined: Friday 09 December 2016 0:24
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: [154] - CurrentCost Envir support

Post by djib78 » Friday 09 December 2016 11:18

Hello,

I try to link current cost bridge with Domoticz without success.
My current cost bridge working fine in my.currentcost.com.

To add current cost bridge material in Domoticz you need to set IP address en port number :
- IP address is local network IP ?
- port number is 80 ?

Thanks for your help

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests