Remotec ZRC-90 Scene Master

Use this forum to discuss possible implementation of a new feature before opening a ticket.
A developer shall edit the topic title with "[xxx]" where xxx is the id of the accompanying tracker id.
Duplicate posts about the same id. +1 posts are not allowed.
mcflyyy
Posts: 5
Joined: Sunday 05 April 2015 11:57
Target OS: -
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by mcflyyy » Thursday 18 May 2017 22:05

Solution here : https://github.com/OpenZWave/open-zwave/pull/1125

cd open-zwave-read-only
wget https://github.com/OpenZWave/open-zwave/pull/1125.patch
patch -p1 < 1125.patch
make

Rebuild openzwave and domoticz ...

Thank mister gizmocuz !!!!

thorian
Posts: 30
Joined: Tuesday 29 September 2015 19:50
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 2.2563
Location: Poland
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by thorian » Friday 07 July 2017 21:40

Current BETA domoticz with 1.4-2501-g5af6780-dirty SUPPORTS WallMote:

#1 Upgrade (I'm using a dev platform for that on Orange Pi Zero with stable Armbian (Ubuntu based)
#2 Remove WallMote
#3 Include WallMote again (I'm using secure mode)
#4 Go to scenes add and click the button it will be added as activator.

rjay
Posts: 72
Joined: Tuesday 06 September 2016 3:10
Target OS: Windows
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by rjay » Friday 21 July 2017 8:56

Thought I would add to this thread in case anyone is reading it prior to purchasing one of these devices. Decided to get one as the Aeotec Wallmotes were out of stock at my usually ZWave supplier and they are also 2/3 the cost ($65 vs $99) with twice the number of scene activator buttons. While not quite as stylish as a Wallmote they are decent, slimline and have a neat wallbracket. Microswitch buttons also have a reasonable feel.

Install was with Domoticz on Windows latest Beta as of 20-7-2017 and an Aeotech stick. Take the stick out of the PC, press the button once on the stick to put it into join mode then put batteries in the Remotec and press the L button hidden in the battery compartment once. Let it flash its light a bunch of times and after 20 seconds or so it was all ready to go and plugged the stick back into my Domoticz host. now the device appear as unknown in my hardware listing and with the little moon crescent. I then pressed the W button (wake up) in the same location as the L button. after a few seconds it then recognised the Remotec within Domoticz and there were 8 buttons available in Devices. These could then be added as switches and set as activators for Scenes. Hopefully this helps someone :)

rjay
Posts: 72
Joined: Tuesday 06 September 2016 3:10
Target OS: Windows
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by rjay » Friday 21 July 2017 8:58

My one question now for those that have one of these Remotec devices or a Wallmote infact, is that I assume that due to the limitations of OpenZWave (as these are only a recent addition) you just get the standard 8 buttons (or 4 buttons in the case of Wallmote). What I mean by that is that the Remotec manual lists some secondary functionality being that you can double press the button within 1 second and it can "disable or reverse the scene". Not sure if I have the terminology correct. I did some testing and in the Log section of the switch it displays when the device was pressed. A single button press or a double button press produces the same entry in the log "on". I would assumed for there to be the secondary functionality that log would have to show an "off" for a double button press?

Thoughts?

SystemLord
Posts: 19
Joined: Sunday 28 June 2015 17:19
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version: Stable
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by SystemLord » Thursday 05 October 2017 17:13

rjay wrote:
Friday 21 July 2017 8:58
Thoughts?
I recently installed the ZRC-90 and can confirm what you see. For now nothing more than 8 'switches' that only send 'on'
The extra functionality is in there, you can see that in the zwave panel. Think it is not supported yet.
Knipsel.JPG
Knipsel.JPG (43.72 KiB) Viewed 2237 times

Anyhow for now , happy with the switch functionality , placed a sticker over the buttons to use icons instead of numbers..

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (128 KiB) Viewed 2237 times

micksel
Posts: 93
Joined: Wednesday 28 January 2015 18:58
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by micksel » Thursday 05 October 2017 18:42

rjay wrote:
Friday 21 July 2017 8:56
recognised the Remotec within Domoticz and there were 8 buttons available in Devices. These could then be added as switches and set as activators for Scenes. Hopefully this helps someone :)
Thanks to your post I found my buttons in domoticz but there always on just the last seen that's updated. Is it the same for you?

micksel
Posts: 93
Joined: Wednesday 28 January 2015 18:58
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by micksel » Thursday 05 October 2017 18:47

SystemLord wrote:
Thursday 05 October 2017 17:13
Anyhow for now , happy with the switch functionality , placed a sticker over the buttons to use icons instead of numbers..
Clipboard01.jpg
Really nice sticker, did you just print that on label paper?

How did you solve the problem with always on switch? I can't get it do trigger on button press because the switch is always on never OFF

SystemLord
Posts: 19
Joined: Sunday 28 June 2015 17:19
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version: Stable
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by SystemLord » Friday 06 October 2017 11:40

Really nice sticker, did you just print that on label paper?
Nope, it is a professional sticker. http://plakfoto.nl/index.php?option=info
Here you can upload your design, choose formats and order a single sheet instead of pile of stickers.
How did you solve the problem with always on switch? I can't get it do trigger on button press because the switch is always on never OFF
I set the switch type to 'Push On Button'
This seems always to trigger a event change, so from there you can make a script or blocky to do some action. Or add a virtual switch / variable to make a toggle function with one botton (on/off)

micksel
Posts: 93
Joined: Wednesday 28 January 2015 18:58
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by micksel » Friday 06 October 2017 11:54

SystemLord wrote:
Friday 06 October 2017 11:40
I set the switch type to 'Push On Button'
This seems always to trigger a event change, so from there you can make a script or blocky to do some action. Or add a virtual switch / variable to make a toggle function with one botton (on/off)
Verify intresting, I tried to set is as a Push ON button but the status is always reported as on so the blocky always triggers because the Button = On :(

xyntec
Posts: 18
Joined: Sunday 05 November 2017 15:50
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by xyntec » Sunday 12 November 2017 21:25

same here, I used it with homey before and worked fine, but recently changed over to domoticz and can see the 8 switches, but whatever I set them to (push on or off button, switch, contact, motion detector) state is always on, so I can't seem to switch anything with it.
If you got it to work I'd love to know how :-)
micksel wrote:
Friday 06 October 2017 11:54
SystemLord wrote:
Friday 06 October 2017 11:40
I set the switch type to 'Push On Button'
This seems always to trigger a event change, so from there you can make a script or blocky to do some action. Or add a virtual switch / variable to make a toggle function with one botton (on/off)
Verify intresting, I tried to set is as a Push ON button but the status is always reported as on so the blocky always triggers because the Button = On :(

marin849
Posts: 75
Joined: Tuesday 27 May 2014 10:36
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 2.4xxx
Location: Sweden
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by marin849 » Sunday 03 December 2017 16:30

The patch works for me two.
The switches can be used to trigger scenes in Domoticz directly as well.

The only missing feature now is the "button hold" recognizion.
Button hold gets recognized as "pressed 1 time".

xyntec
Posts: 18
Joined: Sunday 05 November 2017 15:50
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by xyntec » Sunday 03 December 2017 16:43

marin849 wrote:
Sunday 03 December 2017 16:30
The patch works for me two.
The switches can be used to trigger scenes in Domoticz directly as well.

The only missing feature now is the "button hold" recognizion.
Button hold gets recognized as "pressed 1 time".
eeeh...which patch?? How did you get it to work?

marin849
Posts: 75
Joined: Tuesday 27 May 2014 10:36
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 2.4xxx
Location: Sweden
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by marin849 » Sunday 03 December 2017 18:22

The one in this thread!

xyntec
Posts: 18
Joined: Sunday 05 November 2017 15:50
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by xyntec » Sunday 03 December 2017 19:10

marin849 wrote:
Sunday 03 December 2017 18:22
The one in this thread!
Ok, I might have not made clear that I do not know HOW....
I understand the part about installing the patch, but after that it says rebuild domoticz and zwave...I have no idea how to do that...maybe it's easy for you, but I have all the rest working now and don't want to F**k up my installation :-)

marin849
Posts: 75
Joined: Tuesday 27 May 2014 10:36
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 2.4xxx
Location: Sweden
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by marin849 » Sunday 03 December 2017 22:35

xyntec wrote:
Sunday 03 December 2017 19:10
marin849 wrote:
Sunday 03 December 2017 18:22
The one in this thread!
Ok, I might have not made clear that I do not know HOW....
I understand the part about installing the patch, but after that it says rebuild domoticz and zwave...I have no idea how to do that...maybe it's easy for you, but I have all the rest working now and don't want to F**k up my installation :-)
Got it. You need to have a Domoticz installation where OpenZwave and Domoticz has been compiled on your computer/Raspberry.
There is a guide for it: https://www.domoticz.com/wiki/Raspberry ... rom_source

xyntec
Posts: 18
Joined: Sunday 05 November 2017 15:50
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by xyntec » Sunday 03 December 2017 22:39

marin849 wrote:
Sunday 03 December 2017 22:35
xyntec wrote:
Sunday 03 December 2017 19:10
marin849 wrote:
Sunday 03 December 2017 18:22
The one in this thread!
Ok, I might have not made clear that I do not know HOW....
I understand the part about installing the patch, but after that it says rebuild domoticz and zwave...I have no idea how to do that...maybe it's easy for you, but I have all the rest working now and don't want to F**k up my installation :-)
Got it. You need to have a Domoticz installation where OpenZwave and Domoticz has been compiled on your computer/Raspberry.
There is a guide for it: https://www.domoticz.com/wiki/Raspberry ... rom_source
Thanks, I already have tried that one a couple of times and did not get it to work, but I'll make a backup of my pi and will give it another try :-)

tonyellow
Posts: 2
Joined: Monday 18 December 2017 10:44
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by tonyellow » Monday 18 December 2017 10:51

Sorry for bumping an old topic, but I'm having problems including the scene master into domoticz.

I pressed the L button on the back and then I included the device (include node secure) in Domoticz. This worked, I can see the device in my hardware list but not in the devices list. No devices are created.

Does anyone know what I am doing wrong? I've been wokring on it for several hours no, without luck. Do I need to config the device to act as a secondary controller first (before adding)? And how do I do this?

Hope someone can help me out!

marin849
Posts: 75
Joined: Tuesday 27 May 2014 10:36
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 2.4xxx
Location: Sweden
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by marin849 » Monday 18 December 2017 14:20

If you have patched OpenZwave and compiled before adding, the corresponding switches will be added to Domoticz when you press each key (you need to allow new devices)

tonyellow
Posts: 2
Joined: Monday 18 December 2017 10:44
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by tonyellow » Monday 18 December 2017 15:48

What do you mean with "you need to allow new devices"? Is that an option?

marin849
Posts: 75
Joined: Tuesday 27 May 2014 10:36
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 2.4xxx
Location: Sweden
Contact:

Re: Remotec ZRC-90 Scene Master

Post by marin849 » Monday 18 December 2017 15:53

Settings-settings-allow new hardware

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests