PiFace support added

NickHead
Posts: 164
Joined: Tuesday 29 October 2013 19:30
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: North East Coast of the UK
Contact:

Re: PiFace support added

Post by NickHead » Saturday 08 August 2015 22:26

Maciek,

You could try and delete the old "Impulse" settings from Devices, and see if it changes when it finds them again.

Unless you did that already.

Also, did you run the update changes below ?

sudo apt-get --reinstall install libraspberrypi-bin libraspberrypi-dev libraspberrypi-doc libraspberrypi0 raspberrypi-bootloader

sudo reboot
A lot of stuff that is doing my head in.

NickHead
Posts: 164
Joined: Tuesday 29 October 2013 19:30
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: North East Coast of the UK
Contact:

Re: PiFace support added

Post by NickHead » Saturday 08 August 2015 22:46

This is how Domoticz starts up as depicted in the log file.

You can compare yours to this and see if it is anywhere near the same.

You may have to KickStart the PD2 in to running by the initpi.py program.

I SSH into my PI2 from a separate computer but have the PI2 next to me on another monitor.

The PI2 has the operating system on a USB stick and not the SD card.

Power supply is a 2A 5V Unit, this is because I had problems with a smaller supply causing
fluctuations and irrational booting.

Code: Select all

   
2015-08-08 21:39:04.885 Domoticz V2.2657 (c)2012-2015 GizMoCuz
2015-08-08 21:39:04.888 System: Raspberry Pi
2015-08-08 21:39:04.891 System: ODroid
2015-08-08 21:39:04.894 Startup Path: /home/pi/domoticz/
2015-08-08 21:39:05.737 Sunrise: 05:28:00 SunSet:20:45:00
2015-08-08 21:39:05.749 Active notification subsystems: (0/8)
2015-08-08 21:39:05.753 Webserver started on port: 6080
2015-08-08 21:39:06.295 Webserver started on port: 343
2015-08-08 21:39:07.826 Hardware Monitor: Started
2015-08-08 21:39:08.598 Incoming connection from: 192.168.1.104
2015-08-08 21:39:09.828 PiFace: Starting PiFace_SPI_Start()
2015-08-08 21:39:09.828 PiFace: SPI device opened successfully
2015-08-08 21:39:09.830 PiFace: Found the following PiFaces:

2015-08-08 21:39:09.830 PiFace: 0

2015-08-08 21:39:09.831 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port O Parameter: enabled , Value false
2015-08-08 21:39:09.831 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port O Parameter: pin_type , Value level
2015-08-08 21:39:09.832 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port O Parameter: count_enabled , Value false
2015-08-08 21:39:09.832 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port O Parameter: count_update_interval_sec , Value 30
2015-08-08 21:39:09.832 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port I Parameter: enabled , Value true
2015-08-08 21:39:09.832 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port I Parameter: pin_type , Value falling
2015-08-08 21:39:09.832 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port I Parameter: count_enabled , Value true
2015-08-08 21:39:09.832 PiFace: config file: Valid address: 0 , Pin: 0 and Port I Parameter: count_update_interval_sec , Value 5
2015-08-08 21:39:09.834 PiFace: retrieved value for Input counter: BoardNr 0 , Pin: 0, Value 76098
2015-08-08 21:39:09.867 PiFace: Worker started...
2015-08-08 21:39:09.967 (PiFace) Lighting 1 (this)
2015-08-08 21:39:10.081 (PiFace) RFXMeter (Usage Meter)
2015-08-08 21:39:37.829 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2015-08-08 21:39:40.116 (PiFace) RFXMeter (Usage Meter)

 
I don't know what else I can add to help you both.
A lot of stuff that is doing my head in.

NickHead
Posts: 164
Joined: Tuesday 29 October 2013 19:30
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: North East Coast of the UK
Contact:

Re: PiFace support added

Post by NickHead » Saturday 08 August 2015 23:01

Won't be needing this then
Last edited by NickHead on Sunday 09 August 2015 13:13, edited 1 time in total.
A lot of stuff that is doing my head in.

macieiks
Posts: 55
Joined: Tuesday 07 July 2015 12:00
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: PiFace support added

Post by macieiks » Sunday 09 August 2015 12:59

Hi, I was trying to reinstall libs on my beta but still no luck, so I connected my Photo Sensor to Arduino Nano and I can read these statistics using MySensors 1.4. Atleast it is working 8-). I run it on stable domoticz v2.2563. I set the node to report Nano gateway each 20 seconds.

Here are the statistics (avoid this ~10kWh report, I was testing with portable flashlight :lol: )

Photo:
Image
Image
Image

I will just use my PiFace 2 for different purposes.
RPI2 + RFLink + PiFace D2 + Aeon Z-Wave Gen5 + Foscams FI9821P&R2 + MySensors + UPS APC Back-UPS 950VA
RPI2 + RFXtrx433e + Foscams FI9821P + MySensors + UPS APC Back-UPS 950VA
RPIB+ + TP-Link MR3420 + Huawei E173 GarageDomoticz :)

korniza
Posts: 184
Joined: Thursday 27 August 2015 18:12
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: V3.6028
Location: Greece
Contact:

Re: PiFace support added

Post by korniza » Saturday 19 September 2015 5:03

I think I found a bug 8-)
I have a raspberry pi 2 with piface 2. I can control the relays on piface 2 from the installed DOmoticz on raspberry (V2.3072).
I have also a Master DOmoticz server that runs on a PC (V2.3072). I have shared successfully the outputs of PiFace 2 on the Master.
The problem is that when I press the button on Master Domoticz to activate a relay on Slave (Raspberry 2+piface 2) nothing happens.
I cheched the logs. Command is sent to Slave successfully as you can see below.
EDIT: I also can see the bulb on SLAVE activated, even the relay is not armed!

MASTER
2015-09-19 06:01:02.561 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2015-09-19 06:01:17.200 (Raspberry Pi) Lighting 1 (Unknown)
2015-09-19 06:01:32.583 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2015-09-19 06:01:33.648 (Raspberry Pi) Lighting 1 (Unknown)
SLAVE
2015-09-19 06:00:55.331 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2015-09-19 06:01:17.187 (MyPiFace) Lighting 1 (face)
2015-09-19 06:01:25.393 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2015-09-19 06:01:33.705 (MyPiFace) Lighting 1 (face)
2015-09-19 06:01:55.455 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
>>>> Google Home <<<<<
SBC: Odroid XU4 * Raspberry Pi2 * banana Pi v1
Peripherals: rfxtrx433E, aeon z-stick gen5, bluetooth dongles
Extended Software packages: Xeoma (video NVR), FHEM (extra home automation software)

Ronny
Posts: 7
Joined: Saturday 14 February 2015 18:41
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: PiFace support added

Post by Ronny » Sunday 15 November 2015 22:24

Does anybody has expierience using the paramter "count_minimum_pulse_period" or "count_minimum_pulse_period_msec". As I have used an TCRT5000 to read the dail of my water meter. This works but sometimes it flutters to enormous ammounts.

User avatar
EdddieN
Posts: 132
Joined: Wednesday 16 November 2016 12:31
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.5877
Location: Scotland
Contact:

Re: PiFace support added

Post by EdddieN » Monday 03 April 2017 23:42

Hi

Is there a way to set one of the inputs in tristate mode?
I.e.: pull up/down = none

The reason is I need to use external pull up

Jan Jansen
Posts: 140
Joined: Wednesday 30 April 2014 20:27
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Stable
Location: The Netherlands
Contact:

Re: PiFace support added

Post by Jan Jansen » Tuesday 04 April 2017 10:01

Take a look into the wiki!

User avatar
EdddieN
Posts: 132
Joined: Wednesday 16 November 2016 12:31
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.5877
Location: Scotland
Contact:

Re: PiFace support added

Post by EdddieN » Tuesday 04 April 2017 10:59

I did, no mention of it:
http://www.domoticz.com/wiki/PiFace

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests