DS2438 not showing correct in Domoticz

Post Reply
LazyLizzard
Posts: 14
Joined: Wednesday 10 February 2016 21:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by LazyLizzard » Wednesday 10 February 2016 21:58

Hi everybody!

I have installed a DS2438 in my 1-wire network. It is a chip that reads humidity and temp and belongs to 1-wire family 26. Everything looks fine in OWFS and I can read temp and humidity with for example cat /mnt/1wire/26.B42592010000/humidity with correct output.

However in domoticz it only shows up in the device-list as type: general, subtype: pressure with a value of 936,6 bar and ID 00000000.

I have looked for a solution but I cant find any. Anyone have any clue of what the problem can be? Isn't DS2438 supported by domoticz? As far as I have understood it should be.

I've just updated Domoticz to version 2.4540 and owfs to 3.1.p1 but that didn't solve the problem.

I hope you understand my question! :)

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Monday 15 February 2016 21:42

Pls see this https://github.com/domoticz/domoticz/is ... -183891375
I trying help for you

Fantom

LazyLizzard
Posts: 14
Joined: Wednesday 10 February 2016 21:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by LazyLizzard » Sunday 21 February 2016 20:01

Working nice now, thanks Fantom!

Howerver, since my DS2438 started working, i started having problem with my TSL252R sensor. It is a light-sensor that gives a Volt-output based on how light it is. It is mounted on a DS2450S, wich is a family 20 card. It have now started to give very jumpy values in domoticz. Sometimes it briefly shows the correct value, for example 63 mV when its dark. But then it changes to 4590 mV. And then sometimes shows the correct value briefly again.

I always get correct values in OWFS. I have tried different versions of OWFS, both installed via apt-get and compiled myself. I'm running Domoticz 2.4684. Anyone knows what the problem can be, or experience the same thing?

Maybe I should move this to the Bugs-section?

//LazyLizzard

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Monday 22 February 2016 9:17

I see in module, that it reading 4 values for this DS2450.
/volt.A1
/volt.A2
/volt.A3
/volt.A4
Please test only for bash, for a long time, whether these values in the file are correct.

Fantom

LazyLizzard
Posts: 14
Joined: Wednesday 10 February 2016 21:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by LazyLizzard » Monday 22 February 2016 22:34

Actually I think it is supposed to read
/volt.A
/volt.B
/volt.C
/volt.D

At least from what I understand. The values that you wrote doesnt exist on that chip in OWFS. The value it returns from the TSL252R sensor is volt.B.

And what do you mean with "Please test only for bash, for a long time, whether these values in the file are correct". I'm quite a rookie with this, so sorry if I dont understand you :D

LazyLizzard

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Monday 22 February 2016 23:20

Ok. My fault. It reading from volt.A to volt.D

Pls many time call from bash :
cat /mn1/1wire/20.*****/volt.B
And check those values. Always good, or sometimes wrong.

Fantom

LazyLizzard
Posts: 14
Joined: Wednesday 10 February 2016 21:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by LazyLizzard » Thursday 25 February 2016 1:10

Its ok :)

I have now called the sensor from bash many times, and it always shows good values there. So it seems to be something wrong in domoticz right?

It mostly shows wrong in Domoticz, only a few times the correct value. And another strange thing is that it doesnt always show the same faulty value. It be for example 4540mV or 4590mV or 4600mV. But always values around there. I wonder where domoticz get those values from?

LazyLizzard

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Thursday 25 February 2016 9:30

When do you called from bash, domoticz is working or not ?

Fantom

LazyLizzard
Posts: 14
Joined: Wednesday 10 February 2016 21:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by LazyLizzard » Thursday 25 February 2016 10:37

Domoticz was not working when I called from bash. It showed wrong values.

This is how the log of the sensor looks. The low values are the correct ones. As you can see it doesnt looks normal :)
ljussensor logg.jpg
ljussensor logg.jpg (78.12 KiB) Viewed 1522 times
When looking in the domoticz log it looks like this:

2016-02-25 09:30:14.428 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:14.430 (1-Wire) RFXSensor (Ljussensor ute NV)
2016-02-25 09:30:14.432 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:14.433 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:15.467 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:15.504 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.551 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.588 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.625 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.662 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.699 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.736 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.766 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.906 (1-Wire) Humidity (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.908 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.909 (1-Wire) RFXSensor (Ljussensor ute NV)
2016-02-25 09:30:16.965 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:16.995 (1-Wire) General/Solar Radiation (Solar Radiation)
2016-02-25 09:30:47.788 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:47.791 (1-Wire) RFXSensor (Ljussensor ute NV)
2016-02-25 09:30:47.794 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:47.795 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:48.842 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:48.879 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:49.927 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:49.963 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.000 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.037 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.075 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.112 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.142 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.283 (1-Wire) Humidity (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.284 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.286 (1-Wire) RFXSensor (Ljussensor ute NV)
2016-02-25 09:30:50.313 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:30:50.315 (1-Wire) General/Solar Radiation (Solar Radiation)
2016-02-25 09:31:21.356 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:31:21.358 (1-Wire) RFXSensor (Ljussensor ute NV)
2016-02-25 09:31:21.361 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:31:21.363 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:31:22.414 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:22.471 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:24.671 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:24.725 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:24.780 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:24.835 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:24.889 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:24.943 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:24.991 (1-Wire) Temp (Unknown)
2016-02-25 09:31:25.131 (1-Wire) Humidity (Unknown)
2016-02-25 09:31:25.133 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:31:25.135 (1-Wire) RFXSensor (Ljussensor ute NV)
2016-02-25 09:31:25.166 (1-Wire) RFXSensor (Unknown)
2016-02-25 09:31:25.169 (1-Wire) General/Solar Radiation (Solar Radiation)

It is the one called "Ljussensor ute NV" that I doesn't work.

LazyLizzard

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Thursday 25 February 2016 11:12

Uuuuu, RFXSensor.
I can't help. I don't have and don't know how it working.

Fantom

LazyLizzard
Posts: 14
Joined: Wednesday 10 February 2016 21:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by LazyLizzard » Thursday 25 February 2016 17:21

Ok, thanks anyway Fantom!

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Friday 26 February 2016 11:10

In the last version, in 1wire is fixed some bugs (one for pressure). Please check. Maybe now is working properly ?

Fantom
ps. ID should no longer be equal 00000000

LazyLizzard
Posts: 14
Joined: Wednesday 10 February 2016 21:41
Target OS: Linux
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by LazyLizzard » Saturday 05 March 2016 15:29

Just updated to 3.4860, and its still the same.

LazyLizzard

Skickat från min HUAWEI MT7-L09 via Tapatalk

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Sunday 06 March 2016 10:23

Do pressure still not work ?

Fantom

term
Posts: 8
Joined: Sunday 16 March 2014 18:16
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by term » Sunday 27 March 2016 15:56

Just wanted you to know that I have the exact same issue with my ds2438:s.

fantom
Posts: 302
Joined: Thursday 26 March 2015 11:40
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Poland
Contact:

Re: DS2438 not showing correct in Domoticz

Post by fantom » Monday 28 March 2016 15:12

What is exactly dont work ?

Fantom

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest