RasPi: OTGW LAN works well, USB works poorly

For OpenTherm-gateway related questions in Domoticz
Post Reply
Jumper3126
Posts: 58
Joined: Thursday 31 December 2015 16:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

RasPi: OTGW LAN works well, USB works poorly

Post by Jumper3126 » Tuesday 12 January 2016 23:29

Initially I had my OTGW connected to a laptop running the otmonitor. And Domoticz (on a rasPi) access the OTGW by opening the server option in otmonitor. This worked very nicely as I was able to continuesly retreive data.
As I was updating the whole setup, I now have the OTGW connected to the RasPi with Domoticz via USB, otmonitor running on the RasPi, and selected OTGW USB as hardware in Domoticz.

Although I am able to get all devices in, they are updated very poorly. If you look at the logscreen, you see that it sometime gets the proper data in (top), but afterwards gets an array of numbers (lower part), which appear to be incomplete each time.

Any idea what is causing this, and how to solve.
I tried to put an USB hub inbetween (read in a different post), but this didnt have any effect.

Code: Select all

 2016-01-12 22:10:01.825 (OTGW USB) Temp (CV Control Setpoint)
2016-01-12 22:10:01.829 (OTGW USB) General/Percentage (CV Max Relative Modulation Level)
2016-01-12 22:10:01.832 (OTGW USB) Thermostat (CV Room Setpoint)
2016-01-12 22:10:01.836 (OTGW USB) General/Percentage (CV Rel. modulation level)
2016-01-12 22:10:01.840 (OTGW USB) General/Pressure (CV Water Pressure)
2016-01-12 22:10:01.843 (OTGW USB) Temp (CV Room Temperature)
2016-01-12 22:10:01.847 (OTGW USB) Temp (CV Boiler Water Temperature)
2016-01-12 22:10:01.856 (OTGW USB) Temp (DHW Temperature)
2016-01-12 22:10:01.860 (OTGW USB) Temp (CV Outside Temperature)
2016-01-12 22:10:01.864 (OTGW USB) Temp (CV Return Water Temperature)
2016-01-12 22:10:01.869 (OTGW USB) Thermostat (CV DHW Setpoint)
2016-01-12 22:10:01.872 (OTGW USB) Thermostat (Max_CH Water Setpoint)
2016-01-12 22:10:09.222 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:10:31.827 OTGW: 001/000.00,0.00,1.90,20.00,44.00,35.50,0.00,43.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:10:39.288 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:11:01.829 OTGW: 01/00000,0.00,1.90,20.00,43.50,35.50,0.00,43.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:11:09.355 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:11:31.832 OTGW: 01/00000001,100.00,0/0,20.00,0.00,1.90,20.00,43.00,35.50,0.00,42.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:11:39.421 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:12:01.836 OTGW: 01/00000000,35.50,0.00,42.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:12:09.487 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:12:31.839 OTGW: 01/00000001,100.00,0/0,20.00,0.00,1.90,20.00,42.50,35.50,0.00,42.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:12:39.553 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:13:01.842 OTGW: 01/00020.00,42.50,35.50,0.00,42.00,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:13:09.617 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:13:31.845 OTGW: 001/000100.00,0/0,20.00,0.00,1.70,20.00,42.00,35.50,0.00,42.00,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:13:39.682 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:14:01.847 OTGW: 01/0000.00,1.700,0.00,42.00,65/35,0/20,0.00.00,0,0,00,0,0,0,0
2016-01-12 22:14:09.747 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:14:31.850 OTGW: 01/.00,1.70,20.00,42.00,35.00,0.00,42.00,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0 

User avatar
sincze
Posts: 940
Joined: Monday 02 June 2014 22:46
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 4.9700
Location: Netherlands
Contact:

Re: RasPi: OTGW LAN works well, USB works poorly

Post by sincze » Wednesday 13 January 2016 22:59

Jumper3126 wrote:Initially I had my OTGW connected to a laptop running the otmonitor. And Domoticz (on a rasPi) access the OTGW by opening the server option in otmonitor. This worked very nicely as I was able to continuesly retreive data.
As I was updating the whole setup, I now have the OTGW connected to the RasPi with Domoticz via USB, otmonitor running on the RasPi, and selected OTGW USB as hardware in Domoticz.

Although I am able to get all devices in, they are updated very poorly. If you look at the logscreen, you see that it sometime gets the proper data in (top), but afterwards gets an array of numbers (lower part), which appear to be incomplete each time.

Any idea what is causing this, and how to solve.
I tried to put an USB hub inbetween (read in a different post), but this didnt have any effect.

Code: Select all

 2016-01-12 22:10:01.825 (OTGW USB) Temp (CV Control Setpoint)
2016-01-12 22:10:01.829 (OTGW USB) General/Percentage (CV Max Relative Modulation Level)
2016-01-12 22:10:01.832 (OTGW USB) Thermostat (CV Room Setpoint)
2016-01-12 22:10:01.836 (OTGW USB) General/Percentage (CV Rel. modulation level)
2016-01-12 22:10:01.840 (OTGW USB) General/Pressure (CV Water Pressure)
2016-01-12 22:10:01.843 (OTGW USB) Temp (CV Room Temperature)
2016-01-12 22:10:01.847 (OTGW USB) Temp (CV Boiler Water Temperature)
2016-01-12 22:10:01.856 (OTGW USB) Temp (DHW Temperature)
2016-01-12 22:10:01.860 (OTGW USB) Temp (CV Outside Temperature)
2016-01-12 22:10:01.864 (OTGW USB) Temp (CV Return Water Temperature)
2016-01-12 22:10:01.869 (OTGW USB) Thermostat (CV DHW Setpoint)
2016-01-12 22:10:01.872 (OTGW USB) Thermostat (Max_CH Water Setpoint)
2016-01-12 22:10:09.222 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:10:31.827 OTGW: 001/000.00,0.00,1.90,20.00,44.00,35.50,0.00,43.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:10:39.288 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:11:01.829 OTGW: 01/00000,0.00,1.90,20.00,43.50,35.50,0.00,43.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:11:09.355 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:11:31.832 OTGW: 01/00000001,100.00,0/0,20.00,0.00,1.90,20.00,43.00,35.50,0.00,42.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:11:39.421 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:12:01.836 OTGW: 01/00000000,35.50,0.00,42.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:12:09.487 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:12:31.839 OTGW: 01/00000001,100.00,0/0,20.00,0.00,1.90,20.00,42.50,35.50,0.00,42.50,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:12:39.553 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:13:01.842 OTGW: 01/00020.00,42.50,35.50,0.00,42.00,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:13:09.617 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:13:31.845 OTGW: 001/000100.00,0/0,20.00,0.00,1.70,20.00,42.00,35.50,0.00,42.00,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0
2016-01-12 22:13:39.682 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:14:01.847 OTGW: 01/0000.00,1.700,0.00,42.00,65/35,0/20,0.00.00,0,0,00,0,0,0,0
2016-01-12 22:14:09.747 Hardware Monitor: Fetching data (System sensors)
2016-01-12 22:14:31.850 OTGW: 01/.00,1.70,20.00,42.00,35.00,0.00,42.00,65/35,80/20,0.00,0.00,0,0,0,0,0,0,0,0 
You mean otmonitor and domoticz try to access your ttyUSBx device on the same raspberry?
What happens if you kill otmonitor?
Using Pass2php since 2016-12
LAN: RFLink, P1-Port, OTGW, MySensors
USB: RFXCom, ZWave
WIFI: Mi-light Wifi-Bridge, Sonoff, ESP8266, Xiaomi Gateway
Solar: Omnik Inverter, PVOutput
Video: Kodi clients with Harmony HUB
Sensors: You name it I probably got 1.

Jumper3126
Posts: 58
Joined: Thursday 31 December 2015 16:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: RasPi: OTGW LAN works well, USB works poorly

Post by Jumper3126 » Thursday 14 January 2016 0:45

:D
Yes, that solved the issue!
Thanks a lot for your suggestion!

User avatar
sincze
Posts: 940
Joined: Monday 02 June 2014 22:46
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 4.9700
Location: Netherlands
Contact:

Re: RasPi: OTGW LAN works well, USB works poorly

Post by sincze » Thursday 14 January 2016 8:14

Jumper3126 wrote::D
Yes, that solved the issue!
Thanks a lot for your suggestion!
If you still want to use both applications you can enable the relay option in otmonitor an let domoticz connect to that (OTGW lan) port :lol:
Using Pass2php since 2016-12
LAN: RFLink, P1-Port, OTGW, MySensors
USB: RFXCom, ZWave
WIFI: Mi-light Wifi-Bridge, Sonoff, ESP8266, Xiaomi Gateway
Solar: Omnik Inverter, PVOutput
Video: Kodi clients with Harmony HUB
Sensors: You name it I probably got 1.

Jumper3126
Posts: 58
Joined: Thursday 31 December 2015 16:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: RasPi: OTGW LAN works well, USB works poorly

Post by Jumper3126 » Thursday 14 January 2016 22:40

Yes, thats the workaround I thought of.
Still works perfectly, still very happy

travee
Posts: 2
Joined: Saturday 16 January 2016 21:45
Target OS: -
Domoticz version:
Contact:

Re: RasPi: OTGW LAN works well, USB works poorly

Post by travee » Sunday 17 January 2016 15:32

I try to connect Domoticz and OTGW using a TPLink WR703N, but I keep getting these errors. My settings in the WR703N can't be the problem because OTMonitor works fine. I always make sure I kill OTMonitor before I start Domoticz.

Perhaps I could install OTMonitor on the same RaspPi and connect Domoticz to that relay option in OTMonitor? I don't want to connect another device (RaspPI/NAS/laptop) just so I can read my OTGW.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests