Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

For Z-Wave related questions in Domoticz
Duc998
Posts: 13
Joined: Tuesday 16 February 2016 0:31
Target OS: Windows
Domoticz version: Beta
Location: Sydney, Australia
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Duc998 » Monday 04 April 2016 1:47

Good news for those with offpeak ripple tone issue's.

I received this email via Fibaro support.

We are currently testing the new OTS module firmware updates as a closed Beta. This issue is noted in the changelog for the Dimmer 2 upgrades. Specifically…

“Reduction of stroboscopic-effect for dimers affected with Ripple Control signal”

This should resolve your issue once this becomes publicly available. Due to the success we have had so far, I’m expecting this to be released within the next 14 days.


Now I'll have to workout how I'll get the firmware updated on these dimmers.

xces
Posts: 47
Joined: Thursday 05 February 2015 10:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby xces » Wednesday 06 April 2016 7:49

yesterday installed the FGD-212 with 8 Philips 'warm glow' 4w LED lights. Dimming works without bypass but i also get the random flicker (with lights at 40%). With or without bypass i get thesame flicker. I ordered 5 of these at amazon.de; going to return 4 of them now i still can and order at least one qubino (i have a 3 wire connection in my box)

User avatar
mbliek
Posts: 803
Joined: Friday 12 July 2013 14:08
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby mbliek » Wednesday 06 April 2016 8:36

Try to install the fibaro dimmer without the blue wire. There can be some fluctuations on the blue wire.
Op zoek naar een Domoticz Start Set?


Like ons op Facebook en krijg een cadeaubon van €5,00

xces
Posts: 47
Joined: Thursday 05 February 2015 10:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby xces » Wednesday 06 April 2016 11:05

Ok will do that, for now i have installed the dimmer like this;

FGD212 in 3-wire setup without FGB002:
Image

(and)

FGD212 in 3-wire setup with FGB002:
Image

Both setups dim my Phillips warm glow LED lamps perfectly but cause the occasional fluctuations...
Tonight i am going to wire it like this, to see if that solves anything

FGD212 in 2-wire setup without FGB002:
Image

(or)

FGD212 in 2-wire setup with FGB002:
Image

And if not, i will try to change the setup to a Qubino dimmer.

Truff
Posts: 15
Joined: Tuesday 15 March 2016 9:42
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Truff » Wednesday 06 April 2016 18:06

If have a Dimmer 2 where I get slight glow off 1 of the 4 GU10 LED spot bulbs so I've ordered a Bypass 2.

Am I right in thinking I'll need to recalibrate after adding the bypass ?

xces
Posts: 47
Joined: Thursday 05 February 2015 10:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby xces » Wednesday 06 April 2016 19:22

yes you will need to recalibrate; go to setup > hardware > select 'setup' next to your zwave usb device; go the the specific device and set parameter 13 (Force auto-calibration) to "Start auto-calibration of the load with Fibaro Bypass"

Truff
Posts: 15
Joined: Tuesday 15 March 2016 9:42
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Truff » Thursday 07 April 2016 14:09

xces wrote:yes you will need to recalibrate; go to setup > hardware > select 'setup' next to your zwave usb device; go the the specific device and set parameter 13 (Force auto-calibration) to "Start auto-calibration of the load with Fibaro Bypass"


That worked great thanks - The Bypass2 was simple to install and now I have no more glow :D

Larsja
Posts: 38
Joined: Monday 25 January 2016 22:36
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: V2.3530
Location: Bergen, Norway
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Larsja » Thursday 07 April 2016 21:23

Is it possible to connect the FGD212 directly to the lamp and not having a "physical switch", my plan was to use WallC-2 http://www.z-wave.me/index.php?id=30 as the main controller, and domoticz as secondary/automatic controller. But as i read more about it seems like my plan aint working,

But on second thoughts it wouldnt be safe either to not have a "good old switch" on the cable to cut the electricity if something should happen.

User avatar
mbliek
Posts: 803
Joined: Friday 12 July 2013 14:08
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby mbliek » Saturday 09 April 2016 0:49

Larsja wrote:Is it possible to connect the FGD212 directly to the lamp and not having a "physical switch", my plan was to use WallC-2 http://www.z-wave.me/index.php?id=30 as the main controller, and domoticz as secondary/automatic controller. But as i read more about it seems like my plan aint working,

But on second thoughts it wouldnt be safe either to not have a "good old switch" on the cable to cut the electricity if something should happen.


Of course that's possible. You should use association to connect the wall switch with the dimmer. And you also can use the dimmer without a physical switch.
Op zoek naar een Domoticz Start Set?


Like ons op Facebook en krijg een cadeaubon van €5,00

xces
Posts: 47
Joined: Thursday 05 February 2015 10:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby xces » Monday 11 April 2016 9:07

Ok; Fibardo still had fluctuations issue, with blue wire, without it and also with bypass. Qubino also has it so it has to do something with my electrical net.

xces
Posts: 47
Joined: Thursday 05 February 2015 10:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby xces » Tuesday 12 April 2016 7:21

Adding one (Philips) halogen lamp of 20w to the mix did not help either, including switching one Philips warmglow LED for a non warmglow philips led. This was all performed on the qubino dimmer by the way; tonight i am going to switch the qubino back for the fibaro (with and without blue) and see if that helps with the added halogen bulb.

Flopp
Posts: 323
Joined: Sunday 03 January 2016 15:55
Target OS: -
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Flopp » Sunday 17 April 2016 3:46

Today I installed my first Zwave, Fibaro Dimmer 2. I have no idea what all Devices that popped up is.
But i am missing Power Meter kWh. I have Watts which is right now, but I want total kWh. Will it pop up later or do I have to do something?
I have it installed with 2 wire, 1 switch on S1. Controlling 3 Halogen ~25 watts each.
Setting 50=10%, 52=3600, 53=10
Attachments
fibarodimmer2.png
fibarodimmer2.png (298.72 KiB) Viewed 2048 times
Last edited by Flopp on Sunday 17 April 2016 4:00, edited 2 times in total.

Flopp
Posts: 323
Joined: Sunday 03 January 2016 15:55
Target OS: -
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Flopp » Sunday 17 April 2016 3:52

ztocken wrote:
loyske wrote:
mbliek wrote:For the slider issue you should set the minimal and maximum dimming levels in the dimmer 2 parameters.


Those are set automatically by the calibration (min 7% max 41%)
But i wonder if i can correct this in Domoticz, because the slider in Domoticz is using the same values as the dimmer 2 parameters. So above 41 the slider has reached the maximum of the dimmer so going to 100% is useless.


Did you ever solve this?
I have the same issue, the calibration set paremeter #2 to 70%, but i can still move the slider over 70%, and around 98% the light turns off.

One thing i noticed is that without the bypass i dont have this issue.


I installed a Dimmer 2 today and had same problem. Min:7 and Max 70. I have ~25 watts x 3. When I chose 98% it switched off and after 2 seconds it went back to 97% which was the selected value just before it switched off.

Solution is to change Max to 68 then you can have 100%(ON), i dont know why but it worked for me

Flopp
Posts: 323
Joined: Sunday 03 January 2016 15:55
Target OS: -
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Flopp » Tuesday 19 April 2016 21:06

Flopp wrote:Today I installed my first Zwave, Fibaro Dimmer 2. I have no idea what all Devices that popped up is.
But i am missing Power Meter kWh. I have Watts which is right now, but I want total kWh. Will it pop up later or do I have to do something?
I have it installed with 2 wire, 1 switch on S1. Controlling 3 Halogen ~25 watts each.
Setting 50=10%, 52=3600, 53=10

All other users with a Fibaro Dimmer 2, do you know what all parameters means?
Do you have kWh-parameter?

Bikey
Posts: 386
Joined: Sunday 22 February 2015 13:19
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.xxx
Location: Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Bikey » Wednesday 20 April 2016 9:01

Flopp wrote:
Flopp wrote:Today I installed my first Zwave, Fibaro Dimmer 2. I have no idea what all Devices that popped up is.
But i am missing Power Meter kWh. I have Watts which is right now, but I want total kWh. Will it pop up later or do I have to do something?
I have it installed with 2 wire, 1 switch on S1. Controlling 3 Halogen ~25 watts each.
Setting 50=10%, 52=3600, 53=10

All other users with a Fibaro Dimmer 2, do you know what all parameters means?
Do you have kWh-parameter?

Yes I have subtype KWh meters for the Fibers 2. Usually they are on ID xxx01
On the Domoticz dashboard this device then shows both actual power and usage.
I believe with default settings you only receive a usage report every 0,1 KWh so perhaps that did not yet happen or not while accepting new hardware. So you could try to change the update frequency to every 5 seconds and then include new hardware to see if that helps.

I too would like to know what all these devices (besides 2 switches, 2 levels, power and usage) do!

Flopp
Posts: 323
Joined: Sunday 03 January 2016 15:55
Target OS: -
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Flopp » Wednesday 20 April 2016 13:10

Bikey wrote:
Flopp wrote:
Flopp wrote:Today I installed my first Zwave, Fibaro Dimmer 2. I have no idea what all Devices that popped up is.
But i am missing Power Meter kWh. I have Watts which is right now, but I want total kWh. Will it pop up later or do I have to do something?
I have it installed with 2 wire, 1 switch on S1. Controlling 3 Halogen ~25 watts each.
Setting 50=10%, 52=3600, 53=10

All other users with a Fibaro Dimmer 2, do you know what all parameters means?
Do you have kWh-parameter?

Yes I have subtype KWh meters for the Fibers 2. Usually they are on ID xxx01
On the Domoticz dashboard this device then shows both actual power and usage.
I believe with default settings you only receive a usage report every 0,1 KWh so perhaps that did not yet happen or not while accepting new hardware. So you could try to change the update frequency to every 5 seconds and then include new hardware to see if that helps.

I too would like to know what all these devices (besides 2 switches, 2 levels, power and usage) do!

Thank you, I choose 60s then after ~30 minutes I got a new device

Flopp
Posts: 323
Joined: Sunday 03 January 2016 15:55
Target OS: -
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Flopp » Wednesday 20 April 2016 18:28

Just for information. When the first kWh has reached Domoticz it seems that Power Meter doesn't get updated anymore but Unknown still get updated. I think Power Meter and kWh get merged.
Could it be like this?

Bikey
Posts: 386
Joined: Sunday 22 February 2015 13:19
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.xxx
Location: Netherlands
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Bikey » Thursday 21 April 2016 8:31

Funny, now I think of it, I had the same effect. But only with a new module I installed recently. The old modules keep updating the power device. But as you wrote, de KWh device on the webinterface shows both KWh usage and power. This looks like a bug in Domoticz to me.

Lexfontes
Posts: 1
Joined: Wednesday 30 March 2016 21:35
Target OS: NAS (Synology & others)
Domoticz version:
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Lexfontes » Thursday 21 April 2016 12:37

Hi,

I installed a dimmer but unfortunately although it is present in the material , it does not appear in the devices . After one hour only the device for the information of the energy consumption have emerged. If someone could explain to me how to bring up the interuptor light in devices that would be nice.

Thank you

Flopp
Posts: 323
Joined: Sunday 03 January 2016 15:55
Target OS: -
Domoticz version:
Location: Sweden
Contact:

Re: Fibaro Dimmer 2 FGD-212 supported? New type!

Postby Flopp » Saturday 23 April 2016 15:56

Lexfontes wrote:Hi,

I installed a dimmer but unfortunately although it is present in the material , it does not appear in the devices . After one hour only the device for the information of the energy consumption have emerged. If someone could explain to me how to bring up the interuptor light in devices that would be nice.

Thank you

Please explain in more detail, I dont understand what you mean with material and interuptor?

Maybe show in a picture how you mean?


Return to “Z-Wave”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests