Neo Wall Switch delay

For Z-Wave related questions in Domoticz
Post Reply
Gianni
Posts: 70
Joined: Saturday 21 July 2018 19:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Home@Belgium
Contact:

Neo Wall Switch delay

Post by Gianni » Wednesday 26 September 2018 17:38

Today i switched my sonoff wall switches with Neo Switches.
I'm thinking to put back the Sonoff's :cry:

In Domiticz i have almost no delay and my status changed direct of my switches ,even my hotelswitch script.
But when i touch the switch by hand i got a few second delay until the lights turn on,my status in my dashboard have more then 10 sec delay,and sometimes if i switch off by hand nothing changed in my dashboard.

i just add all my switche a a secure device and set all as master.
This i my mesh now and the distant between the the switches i not more then 4 meter.
I'm wondering why i got delay by hand and not by domotics manipulation?
zwave.JPG
zwave.JPG (95.24 KiB) Viewed 345 times

Gianni
Posts: 70
Joined: Saturday 21 July 2018 19:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Home@Belgium
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by Gianni » Wednesday 26 September 2018 19:55

ok i did some more testing and it's looks like my dzvent is not working anymore that works perfect with my sonoff's?
I adjust the parameter name to my zwave name's and i looks like it's not getting the command correct.
I i switch the schakelaar living then the wissel living not come up and not showing in domoticz.
If i touch the wissel then the living come up and show in domoticz and work like it' should be
So only if i touch by hand wissel living then it's show in domoticz and works like a hotelswitch
If i touch Schakelaar living then only the light go on but nothing show in domoticz and the wissel does not come up

But if i power the switches from within domoticz then everythings works correct

rrozema
Posts: 124
Joined: Thursday 26 October 2017 13:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Delft
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by rrozema » Sunday 30 September 2018 20:29

Hi Gianni,

You really should share some more detail. For example: What Neo switches did you install? What is the code in your "hotelswitch script"?

When you have a delay when you manually toggle a switch and the switch is electrically connected to the lamp, then this switch has the delay internally. Domoticz, nor z-wave has anything to do with that.

Gianni
Posts: 70
Joined: Saturday 21 July 2018 19:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Home@Belgium
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by Gianni » Sunday 30 September 2018 21:42

hello Rrozema

If found out that the problem is not the script or the zwave mesh.
The 2 gang's works perfect the 1 gang not.
When i tap the light go on ->no event in domoticz
Tap again the light go off -> no event in domoticz
Tap again light on ->event on domoticz

and that's with all my 1 gang's

rrozema
Posts: 124
Joined: Thursday 26 October 2017 13:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Delft
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by rrozema » Monday 01 October 2018 4:44

Still no more information. If you only intend to log what you find out yourself, why post on a forum and not start your own blog somewhere? Just kidding of course, but no one will be able to help you if you don't tell us your configuration. For example: type of switches used? Controller used? Domoticz version? Release, beta or self-built? Script contents?

Gianni
Posts: 70
Joined: Saturday 21 July 2018 19:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Home@Belgium
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by Gianni » Tuesday 02 October 2018 12:26

hey rrozema

No problem i will start my onw blog :twisted: :twisted: :twisted:

No like i say before it's not domoticz related.
looking on the internet the 1 gang switch does not send the first on/off command to the controller.
So i do not see the value off my setup here :D
The scripts worked perfect on the Sonoff switches.
i contacted NEO support but i dont think i will get a answer it's now 4 day's ago

When i power on the switch or the "wissel" from the dashboard everythings works fine.
It's only when i used the switch by hand that he fist command not works .

But to answer your question :
2 2gang Zwave Switches
2 1 gang Zwave Switches
2 Zwave Motion sensors
4 Sonoff Switches 2 gang
4 sonoff Switches 1 gang
Alexa dot
Harmony hub
Mi light bridge
3 GU10 rgbww bulbs
Domoticz latest stable
Pi 3 plus with 64 GB sd
Zwave aeogen gen5 stick
Script used
Blocky,LUA,Dzvents

I think thats all for now :-)

rrozema
Posts: 124
Joined: Thursday 26 October 2017 13:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Delft
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by rrozema » Tuesday 02 October 2018 14:57

The neo zwave wall switches have a setup different than most switches. They present themselves as multiple devices in one: one for each 'gang' the switch has plus an extra device that can be configured to control any or all of the gangs together. I don't know why neo does this, but it makes qorking with the switches a bit more complicated. For the 1 gang switch you get a device 1 plus another device 2. Both are shown as switches. The actual switch to use is device 2. Device 1 may switch the light also, but it depends on the switches configuration if it does.

For the 2 gang switch you even get 3 devices. 1 is the configurable all/some combination switch, 2 and 3 control the both loads.

That said, if you are on a recent domoticz version you will probably not get all the devices installed. There seem to be some significant errors in z-wave support currently. Among other problems these errors cause all devices that contain multiple nodes not to be recognized any more. For me all such devices no longer work since i installed the latest beta. There are many more z-wave errors in the latest code bases, but this one really breaks my entire setup.

Gianni
Posts: 70
Joined: Saturday 21 July 2018 19:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Home@Belgium
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by Gianni » Tuesday 02 October 2018 15:59

i notice this weird setup from the zwave switches.
The Switch with the _ behind the name is the 2 gang "together" switch.
So i filtered this out in the 2 gang
But in the 1 gang i only got 1 switch and not 2 ?

You thought may be in the correct way,because from the 2 gang i can perfect switch the one gang on and off with the filtered switch.
The problem is from the 1 gang to the 2 gang.
Only strange that i did not get 2 devices on the 1 gang switch.
Knipsel.PNG
Knipsel.PNG (42.62 KiB) Viewed 223 times

rrozema
Posts: 124
Joined: Thursday 26 October 2017 13:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: beta
Location: Delft
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by rrozema » Tuesday 02 October 2018 16:09

That is the bug i am experiencing too: multi node devices aren't correctly recognized.

Gianni
Posts: 70
Joined: Saturday 21 July 2018 19:03
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Home@Belgium
Contact:

Re: Neo Wall Switch delay

Post by Gianni » Tuesday 02 October 2018 16:27

agree but why does it works correct from the dashboard?
When i flip on the living the wissel become pink
when if flip the wissel the living become pink an vice versa
So from within domoticz it's works
.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests