Qubino smart meter

For Z-Wave related questions in Domoticz
Post Reply
alveman
Posts: 32
Joined: Wednesday 29 January 2014 23:42
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Qubino smart meter

Post by alveman » Sunday 21 February 2016 21:39

Hello,

Do anyone know if the Qubino Smart meter DIN is supported i Domoticz/OpenZwave?

Martin

Image

joolz
Posts: 20
Joined: Wednesday 26 March 2014 10:05
Target OS: Linux
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by joolz » Wednesday 02 March 2016 15:52

Would also like to know this.

lemoi
Posts: 3
Joined: Sunday 23 November 2014 21:48
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by lemoi » Tuesday 19 April 2016 15:10

need to make it yourself. I did. Would you like to help test it?

mazgon
Posts: 21
Joined: Friday 30 December 2016 9:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by mazgon » Wednesday 04 January 2017 10:22

lemoi wrote:need to make it yourself. I did. Would you like to help test it?
Hello,
I'm interested too on this power meter (or another similar one), can you provide me some details? It will work completely with domoticz?

Thanks a lot.

Stefano

mazgon
Posts: 21
Joined: Friday 30 December 2016 9:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by mazgon » Sunday 15 January 2017 11:07

I have installed successfully the power meter, in the ozw control panel is reporting the right values, but not in domoticz, is there anyone that can help me? Is not clear to me how can I manage the units of measure and create custom graphs to keep under control the usage and the instant consumption....sorry I'm a newbie in this world....

catweazle0172
Posts: 1
Joined: Sunday 13 November 2016 15:37
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Location: Netherlands
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by catweazle0172 » Thursday 26 January 2017 10:21

I do also have an Qubino smart meter but its only send one time the values to Domoticz when I reconnect it to the power.
What can we do to resolve this problem and retreive the right and up to date values?

Is it the OZW Config file or is it Domoticz?

mazgon
Posts: 21
Joined: Friday 30 December 2016 9:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by mazgon » Wednesday 01 February 2017 12:11

I solved activating the polling. This way I have realtime data in the dashboard, but I still have not the correct data. For example the KWh are reported in KW, so I have wrong graphs. Is there some one that know how to solve the issue? I'm running the updated beta and is the same removing and afdding the node again.... so..... HELP ;P

Andree
Posts: 80
Joined: Wednesday 07 June 2017 11:19
Target OS: Windows
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by Andree » Wednesday 24 January 2018 19:23

mazgon wrote:
Wednesday 01 February 2017 12:11
I solved activating the polling. This way I have realtime data in the dashboard, but I still have not the correct data. For example the KWh are reported in KW, so I have wrong graphs. Is there some one that know how to solve the issue? I'm running the updated beta and is the same removing and afdding the node again.... so..... HELP ;P
I would like to buy it too, have you solved it?

mazgon
Posts: 21
Joined: Friday 30 December 2016 9:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by mazgon » Thursday 25 January 2018 8:39

Andree wrote:
mazgon wrote:
Wednesday 01 February 2017 12:11
I solved activating the polling. This way I have realtime data in the dashboard, but I still have not the correct data. For example the KWh are reported in KW, so I have wrong graphs. Is there some one that know how to solve the issue? I'm running the updated beta and is the same removing and afdding the node again.... so..... HELP ;P
I would like to buy it too, have you solved it?
No, no help from anyone.... so still unusable with domoticz. In home assistant installed with any issue....


Inviato dal mio iPad utilizzando Tapatalk

lost
Posts: 191
Joined: Thursday 10 November 2016 10:30
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by lost » Thursday 25 January 2018 9:07

mazgon wrote:
Thursday 25 January 2018 8:39
so still unusable with domoticz. In home assistant installed with any issue....
I use it with latest stable (& even previous one, with a modified open zwave xml device config file as it was missing features at the time). All metering reports are OK (configured for update if vary more than 5%, so it's rarely re-updated over 30s or 1mn) without enabling pooling.

Only issue is with relay control from ozw: Status is updated back after a change too late for open z-wave (several seconds)... that is fooled & auto send back another command reversing previous one. I sent messages at the time with a script workaround to make it work...

I also use this module for offloading my hot water tank if power > 8kW (electricity provider limit at 9). Works as intended.

So this one (mostly) works with Domoticz. With old-stable, support was not very good (missing stuff I corrected & were integrated upstream), but at least since current stable it should be OK with the relay control restriction (I think this is Qubino's fault, Meter firmware should not need up to 7s to send back relay status update).

User avatar
Derik
Posts: 2150
Joined: Friday 18 October 2013 23:33
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: BETA
Location: Arnhem/Nijmegen Nederland
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by Derik » Thursday 25 January 2018 9:29

When it is in this list:
http://www.openzwave.com/device-database
Or give the developers from ozw the output of your device and perhaps:
nice thing...
Xu4: Beta Extreme antenna RFXcomE,WU Fi Ping ip P1 Gen5 PVOutput Harmony HUE SolarmanPv OTG Winddelen Alive ESP Buienradar MySensors WOL Winddelen counting RPi: Beta SMAspot RFlinkTest Domoticz ...Different backups

mazgon
Posts: 21
Joined: Friday 30 December 2016 9:26
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by mazgon » Thursday 25 January 2018 20:22

lost wrote:
mazgon wrote:
Thursday 25 January 2018 8:39
so still unusable with domoticz. In home assistant installed with any issue....
I use it with latest stable (& even previous one, with a modified open zwave xml device config file as it was missing features at the time). All metering reports are OK (configured for update if vary more than 5%, so it's rarely re-updated over 30s or 1mn) without enabling pooling.

Only issue is with relay control from ozw: Status is updated back after a change too late for open z-wave (several seconds)... that is fooled & auto send back another command reversing previous one. I sent messages at the time with a script workaround to make it work...

I also use this module for offloading my hot water tank if power > 8kW (electricity provider limit at 9). Works as intended.

So this one (mostly) works with Domoticz. With old-stable, support was not very good (missing stuff I corrected & were integrated upstream), but at least since current stable it should be OK with the relay control restriction (I think this is Qubino's fault, Meter firmware should not need up to 7s to send back relay status update).
I have it udated to the latest beta and the result i the same, so you have no issues with the stable release?


Inviato dal mio iPad utilizzando Tapatalk

lost
Posts: 191
Joined: Thursday 10 November 2016 10:30
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: Qubino smart meter

Post by lost » Friday 26 January 2018 9:55

mazgon wrote:
Thursday 25 January 2018 20:22
I have it udated to the latest beta and the result i the same, so you have no issues with the stable release?
I had issues with previous stable & updated device xml description file used by ozw. No issues after this (only on relay control from domoticz that required an unclean, but functional, hack device script): I/V/W are reported in measures tab. Only cumulative stuff cannot be seen directly, you have to go in OZW control panel.

But this imo not Domoticz fault: These energy counters are reported as parameters! Not very clever from Qubino imo... But an issue I can work with as I only monitor this every 2 month when I receive my electricty bill & verify this almost match.

With current stable, working without xml modification as this was taken upstream.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests