temp sensor only +10 degrees

Post Reply
Siku73
Posts: 4
Joined: Saturday 16 September 2017 12:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

temp sensor only +10 degrees

Post by Siku73 » Saturday 16 September 2017 13:00

Hello, I am a newbie on this forum. But we have a well-automised Domoticz system running our electronics.
Everything works perfectly, but I see at our thermometer outside our house that it only gets data of >10 celsius.
I gets updates as normally so the sensor works.
Our weatherstation gets normal data, also below 10 degrees, but domoticz doesn't.

Is this a common problem?

I run Domoticz v.3.8153 on a dedicated Pi with a Huger sensor.
chart.jpeg
chart.jpeg (50.38 KiB) Viewed 1298 times

User avatar
jvdz
Posts: 1343
Joined: Tuesday 30 December 2014 20:25
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Stable
Location: Westland/Netherlands
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by jvdz » Saturday 16 September 2017 13:13

Would be nice to share the device details like type and how it is connected (433;zwave;other?)
What is the actual content of the values in the device (under the device tab, or in the database) when it gets below 10?

Jos

Siku73
Posts: 4
Joined: Saturday 16 September 2017 12:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by Siku73 » Sunday 17 September 2017 10:21

Thanks Jos,

I see no updates anymore from the sender via 433Mhz below 10 degrees in the log, the last one is:

69 RFXCOM 433 0A01 1 Tuin temperatuur Temp THR128/138, THC138 10.0 C 5 Laag Log 2017-09-17 04:29:57

But the Huger weatherstation is receiving data because it had a value of 7.4 at that time (7:49). So the 433 receiver doesn't get a signal or is ingoring it. 433-Receiver is indoors and getting data from all the other devices with no problem.

SweetPants
Posts: 2101
Joined: Friday 12 July 2013 21:24
Target OS: Linux
Domoticz version: V4.9701
Location: The Netherlands
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by SweetPants » Sunday 17 September 2017 10:55

You still did not tell brand, type?
Did you already change batterie(s)? Batteries tent to wear down at lower temps after a while.
Ubuntu 16.04.3 LTS, Intel NUC, MySensors 2.3.0-alpha, Pro Mini 3.3/8M RFM69(HW), ESP8266 (SDK2.2.0), Sonoff, RFLink, RFXcom, MQTT, NodeRed, Domoticz Beta (source)

Siku73
Posts: 4
Joined: Saturday 16 September 2017 12:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by Siku73 » Sunday 17 September 2017 16:12

Brand=Huger
https://www.amazon.de/Huger-Thermo-Zusa ... B0000AP7KI

No fancy thing.
Reset was already done, does send data (because base station receives it correctly)

Looks like something is wrong in Domoticz, see log of Domoticz:

2017-09-17 03:45:00 10
2017-09-17 03:50:00 10
2017-09-17 03:55:00 10
2017-09-17 04:00:00 10
2017-09-17 04:05:00 10
2017-09-17 04:10:00 10
2017-09-17 04:15:00 10
2017-09-17 04:20:00 10
2017-09-17 04:25:00 10
2017-09-17 04:30:00 10
2017-09-17 04:35:00 10
2017-09-17 04:40:00 10
2017-09-17 04:45:00 10
2017-09-17 04:50:00 10
2017-09-17 04:55:00 10
2017-09-17 05:00:00 10
2017-09-17 05:05:00 10
2017-09-17 05:10:00 10
2017-09-17 05:15:00 10
2017-09-17 05:20:00 10
2017-09-17 05:25:00 10
2017-09-17 08:55:00 10.1
2017-09-17 09:00:00 10.3
2017-09-17 09:05:00 10.5
2017-09-17 09:10:00 10.8
etc.

User avatar
jvdz
Posts: 1343
Joined: Tuesday 30 December 2014 20:25
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: Stable
Location: Westland/Netherlands
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by jvdz » Sunday 17 September 2017 16:26

Siku73 wrote:
Sunday 17 September 2017 16:12
Looks like something is wrong in Domoticz, see log of Domoticz:
.. or in the 433 controller you are using?

Jos

SweetPants
Posts: 2101
Joined: Friday 12 July 2013 21:24
Target OS: Linux
Domoticz version: V4.9701
Location: The Netherlands
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by SweetPants » Sunday 17 September 2017 20:02

jvdz wrote:
Sunday 17 September 2017 16:26
Siku73 wrote:
Sunday 17 September 2017 16:12
Looks like something is wrong in Domoticz, see log of Domoticz:
.. or in the 433 controller you are using?
Jos
Maybe Bert from RFXCom can help you out!
Ubuntu 16.04.3 LTS, Intel NUC, MySensors 2.3.0-alpha, Pro Mini 3.3/8M RFM69(HW), ESP8266 (SDK2.2.0), Sonoff, RFLink, RFXcom, MQTT, NodeRed, Domoticz Beta (source)

Siku73
Posts: 4
Joined: Saturday 16 September 2017 12:02
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version:
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by Siku73 » Saturday 23 September 2017 8:31

I have ordered two Digoo Hygrometer Thermometer DG-R8H and paired it with Domoticz, and they work like a charm.
No idea why the old one (Huger) isn't working below 10 degrees, and these sensors are fine!
4 Euros and I will order another one, because I am working on a project in my garage, that's why they where so quick delivered.

Problem for me was that my history is gone, but I can live with that.

SweetPants
Posts: 2101
Joined: Friday 12 July 2013 21:24
Target OS: Linux
Domoticz version: V4.9701
Location: The Netherlands
Contact:

Re: temp sensor only +10 degrees

Post by SweetPants » Sunday 24 September 2017 16:51

I think you can transfer the history from one device to another (new), But if already deleted the old one, your out of luck.
Ubuntu 16.04.3 LTS, Intel NUC, MySensors 2.3.0-alpha, Pro Mini 3.3/8M RFM69(HW), ESP8266 (SDK2.2.0), Sonoff, RFLink, RFXcom, MQTT, NodeRed, Domoticz Beta (source)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests