Alecto WS3500 wind sensor

User avatar
mrccore
Posts: 11
Joined: Wednesday 07 December 2016 12:15
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.5877
Location: Madeira
Contact:

Alecto WS3500 wind sensor

Postby mrccore » Thursday 22 December 2016 14:05

Hi.
I have domoticz v3.6224 and rflink fw version 45.9 that i use to receive the signal / data from my weather station.
At this moment i can receive the data from the rain sensor, temperature and humidity from outside and wind speed / direction.

My problem at this moment is that on domoticz when i put the wind sensor has favorite to show on the dashboard i'm getting a temperature card with the same name as my wind sensor card but this temperature is always 0º
And on my wind speed info i have the info off the temperature saying also 0º

How can i fix this and get the real temperature and not 0º ????

wind temp.png
wind temp.png (57.89 KiB) Viewed 224 times

stlaha2007
Posts: 414
Joined: Monday 05 October 2015 10:16
Target OS: -
Domoticz version:
Contact:

Re: Alecto WS3500 wind sensor

Postby stlaha2007 » Thursday 22 December 2016 14:19

the uploaded image is broken, so can't see what you mean.
However the ws3500 is a small brother of the ws4500 which i own.
The headunit consists of a temp-hum sensor and windmeter.
I use it with the rfxtrx433e and have no problems like you describe.
The unit sends a stream of data which contains the temp-hum and windsensor data. Which are seen as two devices temp-hum with real (outside)temp-humidity and wind speed/gust/direction.

Depending on the code for rfxtrx or rflink it pushes the data into domoticz that way.

For the rfxtrx there's a windows debug tool which shows the raw data it receives. Is there not a tool for your receiver, so you can see what's being received?

Maybe it can help you debug the problem. To see if you receive all values.

User avatar
mrccore
Posts: 11
Joined: Wednesday 07 December 2016 12:15
Target OS: Raspberry Pi
Domoticz version: 3.5877
Location: Madeira
Contact:

Re: Alecto WS3500 wind sensor

Postby mrccore » Monday 26 December 2016 13:57

Yes the rflink as a debug window on windows and i don't see any problem in the debug window.
This card showing 0º only shows over domoticz dashboard Like other users on the forum says they get child 0º...

I'm having other strange problem now.... and this one bothers me more.
The wind directions on domoticz don't show wind on "south" e never get data on this side.
I have the wind direction calibrated to North and i do get the south value over the LCD station.

Now i don't understand why this two problems happen.

stlaha2007
Posts: 414
Joined: Monday 05 October 2015 10:16
Target OS: -
Domoticz version:
Contact:

Re: Alecto WS3500 wind sensor

Postby stlaha2007 » Tuesday 27 December 2016 21:35

Very strange. However i'm on stablr v3.5877, i assume your on a newer beta... as you wrote v3.6xxx.

Perhaps revert back to stable or install it aside? So to see if its a bug introduced in a newer beta?
If so you can post a bugreport in the bug-section.

As stated earlier, i have the 4500 and stable version, for which i can tell that's working properly.


Return to “Temperature and Weather”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest